Srijeda, 20. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Supruga ga je ubila nakon svađe, a njegova smrt predstavlja pad Simpsona

Preuzmite sliku

Phila Hartmana je ubila supruga nakon svađe, a zatim je izvršila samoubistvo i to samo po sebi predstavlja gnjusobu kakva se i u Hollywoodu rijetko sreće.

Tragedija je to koja je pogodila ne samo njihovu porodicu već i cijeli komičarski i glumački svijet, čitavu javnost u Sjedinjenim Američkim Državama. S ljudske strane je najmanja šteta, ali je publici najvidljivija to što njegova smrt predstavlja i početak kraja zlatnog doba Simpsona i što jednostavno poslije povlačenja njegovih likova Lionela Hutza i Troya McClurea više nije moglo biti ništa isto.

Hartman je imao tu notu cinizma u glasu, doslovno je od svih napisanih rečenica pravio dobre fore i vokalno se besprijekorno uklopio u ta dva lika. Nije, naravno, on jedini razlog, ali Simpsoni za vrijeme Hartmana i oni poslije njega ne mogu se usporediti kvalitetom. Obožavao je posebno McClurea i planirao je glumiti u neanimiranom filmu u kojem će Troy biti glavni lik, čak je izjavio da se ničemu ne raduje više nego tome, ali, nažalost, nije stigao trijumfirati i na taj način.

Suprotno većini uloga koje je igrao, privatno je uvijek glasio za najljubazniju osobu u svim trupama kojima je pripadao. U najpopularnijem skeč-programu Saturday night live radio je osam godina i za to je vrijeme imao nadimak Ljepilo, a razlog je bio taj što je Hartman držao cijelu ekipu na okupu i pomagao kome god je bilo potrebno u svakom trenutku.

Prije SNL-a je pomogao i Paulu Rubensu da razvije naslovni lik u Pee-wee's Big Adventure, a Hartman je i jedan od scenarista tog filma.

Što se tiče ostalih naslova, možda ga se sjećate iz filmova kao što su Jingle all the way sa Schwarzeneggerom i Turbomanom, Tri amigosa, Greedy, Mali vojnici, Houseguest, Narednik Bilko… 

Smrtno je upucan na spavanju 1998. kada je imao svega 49 godina i ne postoji američki komičar koji mu tada nije odao počast kao što bi odao bratu. Niko od njih to nije uradio iz kurtoazije, već su ga bratom zaista i smatrali. Divan glumac, još divniji čovjek, to je bio pokojni Philip Edward Hartman. (index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje