Subota, 26. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šta se dogodilo Andreji Pejić? Najpoznatija transrodna zvijezda porijeklom iz Tuzle promijenila izgled

Preuzmite sliku

Najpoznatiji svjetski transrodni model gradi filmsku karijeru, a na društvenim mrežama bavi se politikom i društvenim pitanjima

Film “Daliland”, biopic o jednom od najvećih umjetnika 20. stoljeća, Salvadoru Daliju – i svakako kralju ekscentričnosti, kritičare i publiku nije baš bacio u ekstazu. Ocjene su mu osrednje – na IMDb-u je dogurao do 6,4 od 10, na Metacriticu ima 58 posto, na Rotten Tomatoes samo 40 posto.

Filmu nije pomogla ni kontroverza: La Fundació Dalí, ustanova koja upravlja njegovom ostavštinom i trima muzejima u Kataloniji, nakon njegove septembarske premijere javila se s prigovorom da oni nisu dali odobrenje za prikazivanje filma koji je režirala Mary Harron, poznata po “Američkom psihu” i “Zloglasnoj Bettie Page”. Oglasili su se nakon što je on premijeru imao na filmskom festivalu u Torontu. Iz produkcije “Dalilanda” reagovali su rekavši kako je film “kompleksan i pozitivan portret Dalija čiji lik i djelo duboko poštuju” te da ne uključuje nikakav materijal zaštićen autorskim i drugim pravima. “Sve što smo napravili bilo je u okviru našeg prava da napravimo film i ispričamo priču” – rekli su.

 • O filmu u kojem glavnu ulogu ima Ben Kingsley (kojeg kritičari hvale) će se, ako ništa drugo, i dalje govoriti zbog tog sukoba, ali i činjenice da se u njemu pojavljuje Andreja Pejić i to u ulozi Amande Lear. Nakon mnogo vremena Andreja se pojavila u javnosti. Najpoznatiji transrodni supermodel na svijetu, pionirka transrodnog pokreta u modnoj industriji, danas je gotovo neprepoznatljiva, živi daleko od modnih pista i reflektora. Mnogo je toga napravila prva – bila je prvi transrodni model na naslovnici muškog magazina GQ, prva na naslovnici Voguea, a prije toga Ellea, Marie Clairea, Harper‘s Bazaara i L‘Officiela… Prošle je godine također postala jedan od prvih transmodela koji je osigurao ugovor za reklamiranje kozmetike, sklopivši ugovor s kozmetičkom linijom Make Up For Ever.

  Andreja (31), rođena u Bosni i Hercegovini, tačnije u Tuzli, odrasla u Australiji, sada živi u Los Angelesu. Nema više plave kose, a jedino mjesto na kojem je javnost redovno može vidjeti su društvene mreže. Umjesto najnovijih haute couture outfita i sjajnih naslovnica, objavljuje fotografije u trenerci, bez šminke, prenosi Jutarnji.hr.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli Andreja Pejic (@andrejapejic)

  Nekadašnja modna superzvijezda, ljubimica dizajnera koja se podvrgnula operaciji promjene spola 2013. godine, novu karijeru gradi u filmu. Zasad se pojavila u nizu malih, nezavisnih uradaka, uključujući triler “The Other Me” iz 2022. i komediju “Habit” iz 2021. s Bellom Thorne u glavnoj ulozi. Debitirala je 2019. godine u filmu “Djevojka u paukovoj mreži”.

  Uloga Amande Lear, gay ikone i osobe za koju mnogi i danas misle da je rođena kao muškarac, oduševila je Andreju, a Andreja kao Amanda, Dalijeva muza, kritičare. Primjerice, u Varietyju su posebno istaknuli njezinu izvedbu u ulozi “Dalijeve ljubavnice Amande, transrodne ljepotice s promuklim glasom”.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli Andreja Pejic (@andrejapejic)

  Kada ne radi, Andreja osim opuštenih fotografija iz svakodnevice, na društvenim mrežama objavljuje i video-klipove u kojima iznosi svoje mišljenje o njoj bitnim temama – od covid-19 u vrijeme pandemije do rata u Ukrajini, poruka podrške transrodnoj zviždačici Chelsea Manning i osnivaču Wikileaksa Julianu Assangeu – ali i svoje političke stavove.

  Ima tu i pomalo bizarnog sadržaja poput oštrih kritika “kapitalističke elite” i najava “revolucije” koja će “kapitalističku elitu i njihove sluge više srednje klase baciti na koljena. Prestat će čitati svoje glupe horoskope i glupe cijene dionica i morat će za štošta odgovarati”.

  Za sebe kaže da je “umjetnica socijalističkih stavova”.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje