Četvrtak, 1. Oktobra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šta je bilo s violinistom koji je pobijedio na Eurosongu prije 10 godina

Prije deset godina pobjedu na Eurosongu, koji se održavao u Rusiji, odnio je tada 22-godišnji Alexander Igoryevich Rybak, bjeloruski muzičar, kompozitor, violinist, pianist i glumac s norveškim državljanstvom.

Pjesma “Fairytale”, koju je sam komponovao, osvojila je čak 387 bodova, što je bio najveći broj bodova koji je neka pjesma osvojila u historiji, sve dok se sistem glasanja nije promijenio. Imao je čak 169 glasova više od drugoplasirane zemlje, Islanda.

Pobjeda na Eurosongu Rybaka je lansirala u zvijezde. Njegov prvi album “Fairytales” našao se na listama 20 najslušanijih pjesama u čak devet europskih zemalja.

Svjestan da samo uz Eurosong može ponoviti takav uspjeh, Rybak se lani vratio na njega. U Portugalu je pjevao “That’s How You Write a Song”, no završio je tek na 15. mjestu.

U periodu između 2009. i 2018. dvaput se pojavljivao na Eurosongu, ali u revijalnom dijelu. U oba pojavljivanja svirao je violinu, koja mu je postala svojevrsni zaštitni znak.

U tom vremenu nastavio je objavljivati pjesme koje nisu baš zarazile Europu, nastupao je u showovima poput švedske verzije “Plesa sa zvijezdama” i bjeloruskog “Tvoje lice zvuči poznato” te snimao soundtrackove za filmove. 2014. godine snimio je pjesmu s Marijom Šerifović pod imenom “Gorka hrabrost”. 

Na vrhuncu slave mediji su se bavili i njegovim izljevima bijesa. Naime, iako izgleda poput dobrog dječaka, pokazalo se da Rybak lako gubi živce. Tokom priprema za Euroviziju u Norveškoj, pobjesnio je na tehničara zvuka te udario šakom u zid toliko jako da je slomio prste. U junu 2010. u naletu bijesa razbio je violinu o pod, a švedska televizija nakon toga mu je otkazala gažu.

  • – Nikad ne podižem glas, zato sam to napravio. I ja sam samo ljudsko biće, možda ne ta sjajna slika u koju ljudi vjeruju. Bio je to dobar način da se riješim frustracije i nastavim – opravdavao se on tada.

    Kad je riječ o ljubavnom životu, poznato je da je zaveo pobjednicu Eurosonga 2010. u Norveškoj, Njemicu Lenu Meyer-Landrut. Iako su mnogi mislili da su se spetljali na Eurosongu, Lena je tad otkrila da su već tri godine u vezi. Lani ga je na Eurosongu podržavala osam godina mlađa djevojka Julie Gaarud Holm, s kojom je nekoliko godina u vezi. (Index.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,