Petak, 27. Novembra 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Srebrena narukvica ‘Sarajka’ Mensura Bektića osvojila Azerbejdžan

Nakon “Cvijeta Srebrenice” koji je osvojio srca ljudi diljem svijeta, i srebreno-tirkizna narukvica “Sarajka” sarajevskog majstora filigrana Mensura Bektića osvojila je članove komisije Svjetskog kongresa islamske umjetnosti u Bakuu (Azerbejdžan).

Kongres je održan u oktobru ove godine, i na njemu je učestvovalo više od 70 umjetnika iz 45 država svijeta. Među njima je bio i poznati sarajevski umjetnik Mensur Bektić.

“Od organizatora sam dobio poziv za učešće, a s obzirom na to da je kongres bio i takmičarskog karaktera, tu sam predstavio narukvicu “Sarajka“, kazao je Bektić u izjavi za Fenu.

Prije četiri godine, Bektić je na sličnom takmičenju u Tabrizu za “Cvijet Srebrenice” dobio specijalnu nagradu kao umjetnik s najviše pozitivne energije.

Narukciva “Sarajka” je od čistog srebra. Za njenu izradu se koristi srebrena živa 0,25 c-0,70 koja se savija ručno. Bektić je za izradu ukrasa iskoristio tirkiz jer emotivno stabilizira promjene raspoloženja i donosi unutrašnji mir i ljubav.

“Sarajku” je uradio prije tri godine, a za razliku od “Cvijeta Srebrenice” koji je satkan emocijom bola, nepravde zbog agresije na BiH, zbog zločina, “Sarajka” ja satkana od emocija ljubavi, sreće.

“Emociju ljubavi koju sam prenio na “Sarajku” osjetili su i učesnici kongresa, tako je i osvojila žiri koji je ocjenjivao sve radove takmičara. “Sarajka” je podijelila drugo i treće mjesto.”, rekao je on.

U komisiji su bili certificirani UNESCO-ovi stručnjaci.

“Ovo je prvi put da BiH dobije ovakvu nagradu. Sretan sam zbog toga i ponosan, jer sam uspio da na najbolji način prezentiram bogatstvo moje domovine, bogatstvo umjetnosti koja se baštini vijekovima. Moje predstavljanje je rezultiralo time da je komisija rado prihvatila prijedlog da se kongres sljedeće godine u septembru održi u Sarajevu. To bi bilo prvi put da se takav Kongres islamske umjetnosti održi na tlu Evrope.”, naveo je Bektić.

On ističe kako je već obavio prve razgovore o priremama kongresa sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom i ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvadom Kurićem. Dodao je da će se formirati i tim koji će raditi na pripremama.

“Želimo da cijelom svijetu pokažemo ljepote Bosne i Hercegovine, ljepote Sarajeva, ljepote našeg esnafa koji uprkos teškim vremenima opstaje i živi.”, kazao je on.

Važno je napomenuti da porodica Bektić ima drugu tradiciju umjetnosti, filigrani, kazandžije, cizleri, od pra-pra djeda Saliha Bektića koju je preuzeo njegov sin Alija, pa Munib, a potom otac Mensura Bektića. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje