Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Šokantni Netflixov dokumentarac koji je potresao mnoge: Oteo djevojčicu, odgajao je, a onda je oženio

Preuzmite sliku

Netflixov posljednji true crime dokumentarac “Djevojka s fotografije” potresao je gledaoce. “Jedan od najužasnijih, najbolesnijih, najzastrašujućih stvari koje sam gledao”, jedan je u nizu sličnih komentara na Twitteru.

Dokumentarac je režirala Skye Borgman, koja je za istu platformu već producirala Abducted in Plain Sight. Temelji se na knjigama Matta BirkBecka A Beautiful Child i Finding Sharon, zahvaljujući kojima je dio priče o djevojčici s fotografije rekonstruisan.

“Djevojka s fotografije” prati život monstruoznog kriminalca Franklina Delana Floyda koji je oteo djevojčicu, glumio da mu je kćerka, a potom je oženio, prenosi Gloria.hr.

Detektivi su zamršeno klupko njegovih jezivih aktivnosti počeli raspetljavati kad je oteo dječaka, ni ne sluteći do koje razine Floydova monstruoznost ide.

“U ovom dokumentarcu, žena pronađena kako umire pokraj puta ostavlja za sobom sina, muškarca koji tvrdi da je njen muž – i misteriju koja se odvija kao noćna mora”, kratak je sinopsis kojim je Netflix najavio film.

Ta žena je 20-godišnja Tonya Hughes koja je radila kao striptizeta, a njeno je tijelo pronađeno pored ceste u Oklahomi 1990. godine. Nakon njene smrti sistem se fokusira na dvogodišnjeg sina Michaela kojeg je ostavila iza sebe te od Tonyje barem dvostruko starijeg muža Clarencea Hughea. Njega su poznanici pokojne žene opisivali kao čudnog i opasnog muškarca, dok je Michael govorio da ne želi ostati s njim.

Dječak odlazi u udomiteljsku porodicu, no udovac odlučuje pokrenuti postupak kojim bi on postao dječakov skrbnik. Provedena DNK analiza pak pokazuje da nije dječakov otac. Nakon toga on odlučuje nasilno oteti dječaka iz škole, napavši i otevši i direktora kojeg je ostavio u šumi. Detektivi ubrzo otkrivaju da je njegovo pravo ime Franklin Delano Floyd.

Do tog je trena bio osuđeni razbojnik, silovatelj i zlostavljač djece. Najstrašnije je bilo što je još uvijek bio na slobodi, a policija nije znala koje ime sad koristi.

Koliko je priča kompleksna najbolje prikazuje činjenica da smo prepričali tek sami početak filma. U nastavku se javljaju ljudi koji su poznavali Tonyju, no otkrivaju da se tada nije zvala Tonya već Sharon. Znali su i Clarencea, koji se tad nije predstavljao kao njen muž već kao njen otac. Njeni prijatelji progovorili su o strašnim događajima kojima su svjedočili.

  • Franklin Delano Floyd konačno je uhapšen 1994. godine i osuđen je na smrtnu kaznu, a tek je iza rešetaka prvi put progovorio o prošlosti djevojke s kojom je godinama živio, a koja se zapravo nije zvala ni Tonya ni Sharon, već Suzanne.

    Iako je publika potresena viđenim, kritika je napala autore dokumentarca da nisu ispričali Tonyjinu priču, već su od svega napravili senzacionalistički uradak. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje