Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Snažna poruka srpske influenserke: Opsesija filterima može biti jako opasna

Preuzmite sliku

Filteri mogu da budu jako opasni.

Jedna od najpoznatijih srpskih influenserki, Dunja Jovanić, podijelila je snimak koji je postao jako viralan na Instagramu – dostigao je milion pregleda za samo 24 sata.

Dunja je na snimku iskreno govorila o filterima na društvenim mrežama, kao i poremećajima naše percepcije sopstvenog fizičkog izgleda koju mogu da izazovu.

Ona je podijelila da i sama često doživi da sebi izgleda „zdepasto“, da joj se ne dopadaju „kratke noge, loše lice, naposlušna kosa“. A na mnogim aplikacijama, vrlo je lako sve to popraviti, govori Dunja.

Tako možete razviti poremećaj poznat kao Snapchat dismorfija – nemogućnost da objektivno sagledate svoj fizički izgled. A kada to stanje postane opsesija, može kulminirati u tjelesni dismorfni poremećaj.

“I već znam šta će određena ciljna grupa reći… ‘Lako je tebi da ne koristiš filtere, kad si korigovala to to i to’. I jesam, mašala, i uopšte se toga ne stidim. Ali kada vidim sebe u ogledalu, i kada se vidim na Instagramu, vidim istu osobu, vidim sebe”, dodala je Dunja uz viralan video.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Dunja Jovanic (@imfashionbabe)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje