Petak, 12. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Slikala se bez gaćica, zavela milionera, pokazala lice poslije 30 godina

Preuzmite sliku

Misterija čuvenog teniskog postera i dalje nije do kraja razrješena.

Do danas nije razjašnjeno da li je to sa sigurnošću Fiona Walker (devojačko Batler) jer različiti izvori navode različite priče, ali je ova gospođa nakon 30 godina odlučila da potvrdi da je to ona.

Prvi put se pojavila u javnosti i pokazala lice tek 2011. godine (godinu dana nakon što je preminuo autor čuvene fotografije). Objelodanila je da se udala za milionera, uspješnog biznismena sa kojim je dobila troje djece.

Pokazala je lice sa 52 godine, a njena fotografija sa leđa iz mlađih dana prodata je u više od 2 miliona primeraka. Ipak, ona nije zaradila nijedan peni od nje. Ona čak nije ni ljubitelj tenisa, ali je željela da pozira za tadašnjeg dečka Martina Eliota. U tom trenutku je imala 18 godina, a oni su raskinuli par godina nakon što je snimljena čuvena fotografija.

 • Fotografisao je na Univerzitetu u Birmingemu, a ona je i danas ponosna na pozu.

  “Najgora sam osoba na svijetu kada je u pitanju novac. Da budem iskrena, nije mi smetalo u to vrijeme, a onda kada je fotografija postala poznata bilo je prekasno. Moja djeca su rekla prijateljima da sam ja na fotografiji, ali im mnogi nisu vjerovali”, rekla je Fiona prije 11 godina.

  Prvi put je fotografija objavljena 1977. godine, a izdanje je posvećeno 25. godišnjici uspona britanske kraljice Elisabethe Druge na tron. Izdavač je godinu dana kasnije prodavao ovu fotografiju kao poster, a ubrzo je prodata u više od dva miliona primjeraka.

  Pretpostavlja se da je fotograf Martin Eliot, a da je njegova djevojka Fiona Batler bila model. Navodno ju je u septembru 1976. godine zamolio da mu pomogne, a pošto nije igrala tenis pozajmila je reket i ručno šivenu haljinu od prijateljice. Uzela je patike od oca, dok su od jednog psa uzeli teniske loptice.

 • Samo na ovoj fotografiji je Eliot prihodovao 250.000 funti, ali je to ujedno predstavljalo i kraj njegove karijere. Ne jer više nije bilo kreativnog naboja, već što izdavači nisu željeli da rade sa njim iz straha od potencijalno visokih honorara. Sve je završeno prilično tužno jer je umro u bijedi 2010. godine, a Fiona koja nije zaradila od slike na kraju se udala za milionera.

  “Bila sam naivna i ništa nisam dobila za nju, iako je postala jedna od najprodavanijih na ostvrima Velike Britanije i inostranstvu. Ali svaki put kada je pogledam, ne mogu da se ne nasmijem prisjećajući se brezbrižnih i srećnih godina”, rekla je prije nekoliko godina kada je pozirala uz fotografiju koja ju je proslavila, prenosi Nova.rs.

  (Fiona Voker Batler; Foto: BEN STANSALL / AFP / Profimedia)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,