Četvrtak, 23. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Slavni glumac Tom Hardy snima film o ratu u BiH

Preuzmite sliku

Popularni glumac Tom Hardy će producirati i glumiti u filmu o ratu u Bosni i Hercegovini, saznaje Variety.

Film naziva “My War Gone By, I Misss It So” je baziran na istoimenoj knjizi iz 1999. godine koju je napisao Anthony Lloyd, engleski novinar i ratni dopisnik. Film će režirati ali i producirati Gavin O'Connor i Scott LaStaiti.

“My War Gone By, I Miss It So” je Lloydov lični iskaz o ratu u BiH, kao i njegovo naizmjenično iskustvo između onoga što je doživio u BiH i lične refleksije vremena koje je proveo u britanskoj vojsci, razvodu roditelja, otuđenju od oca i zavisnosti od heroina.

“‘My War Gone By’ je brutalna ali i osjetljiva priča koja se bavi i ovisnošću i iskustvom rata'”, kazao je Hardy.

“Pogodio me je Anthonyjev rad i njegove riječi, iskustvo, i za mene je to jedan važan glas i knjiga”, dodao je.

Lloyd je napustio Englesku kada je imao 26 godina kako bi dokumentovao rat u BiH, gdje je svjedočio strahotama koje su se događale.

“Anthonyjevi memoari su bili ‘ljubav na prvu stranu’. To je portret rata kakav nikada ranije nisam pročitao”, rekao je O'Connor.

“Lična borba ovisnika o heroinu koji izvještava sa linije fronta u Bosni – najkrvavijeg sukoba kakvog Evropa nije imala još od Drugog svjetskog rata. On koristi adrenalin iz rata kako bi se borio protiv ovisnosti o drogi. Osjećam se privilegovano i čast mi je imati priliku da donesem ovu knjigu u kino”, istakao je O'Connor.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,