Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Meša Selimović: Nikad i niko kao naš Meša!

mesa selimovic
Preuzmite sliku

Tuzlanski.ba poklanja vam dva književna djela u PDF formatu velikana književnosti Meše Selimovića: Romane \”Ostrvo\” i \”Za i protiv Vuka\” 

\"mesaMešša Selimović je rođen 26. aprila 1910. godine u Tuzli. U rodnom gradu završišo je osnovnu šškolu i gimnaziju. 1930. upisao se na studijsku grupu srpskohrvatski jezik i jugoslovenska knjižževnost Filozofskog fakulteta u Beogradu. Nakon završšenih studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu, do početka Drugog svjetskog rata, radio je kao profesor gimnazije u rodnom gradu. Zatvoren 1942., a 1943. naššao se na slobodnoj teritoriji. Učestvovao je do kraja rata u borbi protiv okupatora.

Poslije rata je jedno vrijeme radio kao univerzitetski nastavnik u Sarajevu. Potom obavlja niz visokih dužnosti u kulturi (bio je direktor Bosna-filma, direktor Narodnog pozoriššta i, konačno, glavni i odgovorni urednik u izdavačkom preduzeću \”Svjetlost\” u Sarajevu).

Zbog sukoba sa tadaššnjim političkim rukovodstvom u BiH, manifestovanog pojedinačnim gestovima, izjavama i natpisima, napuššta Sarajevo i prelazi u Beograd. Nastavlja sa objavljivanjem svojih djela. Bio je prozaist raznovrsne tematske i žžanrovske orijentacije. Počeo je sa knjižževnim radom relativno kasno, prozom sa ratnom tematikom, da bi potom svoj literarni rad usredsredio na refleksiju i univerzalne teme: čovjek, njegova egzistencija i sudbina.

Njegov književni opus obuhvata pripovijetke:

\”Prva četa\” (1950)

\”Tuđa zemlja\” (1957)

Romane:

\”Tišine\” (1961)

\”Magla i mjesečina\” (1965)

\”Derviš i smrt\” (1966)

\”Tvrđava\” (1970)

\”Ostrvo\” (1974)

Studije i eseje:

\”Za i protiv Vuka\” (1967)

\”Eseji i ogledi\” (1966)

Njegov autobiografski spis \”Sjećanja\” (1957) govori o pišščevom žživotu, knjižževnom radu i nekim knjižževnim i kulturnim događajima i ličnostima.

Puni uspjeh postigao je romanom \”Derviš i smrt\” (1966). Ovaj roman je osvojio sve značajnije domaće knjižževne nagrade. Slijedi, takođe, značajan roman \”Tvrđava\” (1970). Ova djela prevode se i objavljuju i u drugim zemljama. Selimović je umro u Beogradu, 1982. godine.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: