Petak, 2. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sjećate li se Azre iz filma “Dom za vješanje”: Evo kako danas izgleda

Preuzmite sliku

Kultni film „Dom za vješanje“ reditelja Emira Kusturice, ostavio je niezbrisiv trag u historiji jugoslavenske kinematografije.

Ne samo zbog činjenice da je osvojio nagradu za režiju na prestižnom Festivalu u Cannesu 1989. godine, nego i zbog ljubavne priče između Perhana i Azre, koja se i danas navodi kao primjer iskrene, ali nesretne ljubavi.

Sinolička Trpkova, koja je glumila Azru u kultnom filmu, danas ima 57 godina, a radi kao profesor na Akademiji umjetnosti u Skoplju. Udata je i ima dvoje djece.

Predstavila se najprije u filmu “Sretna Nova 49” kada je imala svega 21 godinu. Nakon “Doma za vešanje” nastavila je da snima filmove i serije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sinolicka Trpkova (@trpkovas)

– Sretna sam što sam imala tu mogućnost da budem dio izuzetno velikog filma koji se realizovao u zadnji tren prije raspada Jugoslavije. No, kada iza sebe imate jedno takvo iskustvo, onda je to i problem jer u svakom narednom poslu, bilo glumačkom ili profesorskom, težite nekom savršenstvu i podižete sopstvene kriterije. Kada znate kako izgleda proces stvaranja jednog takvog djela, uvijek ste nezadovoljni ako ne doživite, ne vidite ili barem malo ne osjetite ono što se u vama urezalo kao potraga za nedostižnim, kao magija stvaralaštva i kao beskompromisnost u ostvarenju zamišljenog – izjavila je Sinolička u intervjuu za magazin ”Azra” prije četiri godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje