Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sjećanje na kralja humora: Na Čkaljine fore svi su padali (VIDEO)

Preuzmite sliku

Postojale slučajnosti u životu ili ne, ali jedan od najkomičnijih glumaca ikada – Miodrag Petrović Čkalja, rođen je na današnji dan – Svjetski dan šale.

Omiljeni Čkalja rodio se u Kruševcu, gdje je završio gimnaziju u kojoj je počeo da se bavi glumom u dramskoj sekciji.

Zanimljivo je da je prvo upisao Veterinarski fakultet u Beogradu, a da je uporedo nastavio da se bavi bavi glumom u KUD “Ivo Lola Ribar“.

Davne 1946. postao je  član Dramskog studija Radio Beograda, gdje je i počela njegova popularnost učestvovanjem u emisiji “Veselo veče“.  U seriji “Servisna stanica” se proslavio tumačeći lik kuhara Jordana.

Petrović je ostvario veliki broj uloga na filmu i u TV serijama. Najbolje uloge ostvario je u serijama “Servisna stanica” (1959), “Ljubav na seoski način” (1970), “Kamiondžije” (1972), “Vruć vetar” (1980) i “Kamiondžije 2” (1983), kao i u filmovima “Orlovi rano lete” (1966), “Bog je umro uzalud” (1969), “Paja i Jare” (1973), “Avanture Borivoja Šurdilovića” (1980) i “Kamiondžije ponovo voze” (1984).

Imao je uspješnu saradnju sa kolegom Mijom Aleksićem, a u tandemu su bili neprevaziđeni kada je riječ o humoru.

Dobitnik je više nagrada: 1974. je dobio Sterijinu nagradu, 1977. Sedmojulsku nagradu, 1991. Nušićevu nagradu za životno djelo, 1995. RTS-ovu nagradu za životno djelo, „Zlatnog ćurana“ za životno djelo na danima komedije u Jagodini…

Nadimak “Čkalja” dobio je kao dijete. Tako ga je “krstio” školski drug Jeftić, jer je kao dijete bio „suvonjav i štrkljast“.

Međutim, posljednje godine života proveo je tiho, povukavši se iz javnog života. Umro je 20. oktobra 2003. godine u Beogradu.

U Kruševcu, u Balšićevoj ulici, pred Čkaljinom kućom, 2005. godine podignut mu je spomenik. Nekadašnja ulica Milanka Kušića, na Zvezdari u Beogradu, od novembra 2006. godine zove se po Miodragu Petroviću Čkalji. (alo.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje