Nedjelja, 9. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sjećanje na Davorina Popovića: 17 godina bez Pjevača (VIDEO)

Preuzmite sliku

Na današnji dan preminuo je Davorin Popović, muzička legenda glavnog grada BiH i pjevač nezaboravnih Indexa.

Davorin Popović Pimpek rođen je 23. septembra 1946. u Sarajevu, a preminuo je 18. juna 2001. godine u istom gradu.

Od milja su ga zvali Dačo, a nadimak Pimpek je dobio još u djetinjstvu zbog izrasline kraj lijevog uha. Pjevačem je sam sebe prozvao, obično počinjući svoje priče “Slušaj, da ti pjevač nešto kaže…”.

U mladosti se bavio rukometom i košarkom, u kojoj je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapiten KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je preko 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine. Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Muzičku karijeru Davorin Popović je počeo u Lutalicama, a krajem 1964. godine pridružuje se Indexima. Pimpek je bio zaštitni znak grupe sve do njenog kraja, odnosno 2001. godine, prenosi Oslobođenje.

Pjevač je nastupio i na Eurosongu 1995. godine kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom “21. vijek” i tom prilikom je zauzeo 19. mjesto.

Pimpek je jako volio Sarajevo, a i Sarajevo je voljelo njega. Kao član Indexa, dobitnik je Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima. Godišnja muzička nagrada u BiH, ustanovljena 2002. godine u njegovu čast, nazvana je nagrada “Davorin” koja je kasnije preimenovana u nagradu “Indexi”.

Sa Indexima je ostavio neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine, ali i bivše Jugoslavije.

U čast sjećanja na legendarni bend u regiji se već godinama održavaju koncerti Indexi i prijatelji. Iza zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu postavljen je spomenik u čast Pimpeka i Mirze Delilbašića, a u svome gradu je dobio i ulicu.

Legendarni pjevač je preminuo 18. juna 2001. i tako napustio Sarajevo i BiH, ali nije napustio srca svojih obožavatelja. Njegova muzika i pitomi glas su ostali prepoznatljivi i 17 godina nakon smrti. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,