Foto: Tuzlanski.ba

Nova britanska istorijska drama “The Dig” (“Iskopina”), temeljena na istinitim događajima, donosi priču o istorijskom arheološkom otkriću koje se desilo pred sam početak Drugog svjetskog rata, kada su tragovi britanske prošlosti odjeknuli pred nesigurnom budućnošću.

Ali, zakopana ispod meke, živahne palete boja i prigušenih tonova filma, ovo je priča o jednom od najvažnijih arheoloških otkrića u evropskoj istoriji, koje je zasjenjeno početkom Drugog svjetskog rata.

U filmu koji je odnedavno na najgledanijoj streaming platformi, Ralph Fiennes glumi Basila Browna – sredovječnog, samoukog arheologa koji živi u Engleskoj 1939. godine.

Brown dolazi u kontakt s Edith Pretty, udovicom koju je izvrsno odglumila Carey Mulligan. Kako se priča razvija, ona se zainteresuje za arheologiju i unajmljuje Browna da iskopa nekoliko čudnih brežuljaka smještenih na njenom imanju u Suffolku, gdje je Henry VIII navodno otišao u potragu za zakopanim blagom, prenosi Ultra.ba.

Ova priča se temelji na istinitim događajima. Basil Brown i Edith Pretty bili su stvarni ljudi i njihova neobična saradnja dovela je do otkrića koje će ispisati istoriju drevnih naroda u današnjoj Evropi.

U filmu, kako iskopavanje započinje, Brown otkriva drevni brod neobičnih karakteristika. Na kraju, njegovo otkriće će potresti arheološku zajednicu.

“Zašto bi neko želio sahraniti brod?” pita Edithin sin, Robert.

Zašto, zaista. Nije nerazumno pitanje – ko bi se potrudio zakopati brod ispod zemlje? Ispostavilo se da je Brown naletio na grob nepoznatog, ali vjerovatno vrlo važnog čovjeka. Čudan brod je zapravo drevno groblje.

Dramatične scene filma prepričavaju istinitu priču – Pretty i Brown otkrili su kraljevsko groblje u Sutton Hoo-u. Na ovom mjestu pronašli su blago iz udaljenih zemalja, kao i pozlaćene predmete sa obližnjih lokacija.

Nažalost, zemlja je kroz vijekove uništila ostatke leša, koji je do danas ostao neidentifikovan – neki sumnjaju da je riječ o kralju Istočne Anglije Raedwaldu, iz sedmog vijeka.

Kao što film prikazuje, glas o njihovom projektu dospio je do obližnjeg muzeja Ipswich, koji je vodio sukob s Brownom još iz prošlosti. U filmu muzej Ipswich pokušava sebi pripisati zaslugu za otkriće, uprkos činjenici da je Pretty naručila iskopavanje.

Nakon što je Brown otkrio gornji dio broda, formalnije obučeni arheolog, Charles Phillips, preuzeo je kontrolu nad kopanjem u ime Britanskog muzeja, otimajući projekat od Browna.

I tako započinje borba između Phillipsa i Browna. Phillips se pokroviteljski podsmjehuje Brownu, ponižavajući njegove vještine i isključujući ga iz nevjerovatnih nalaza skrivenih u brodu.

U filmu je najvažniji spor dvojice muškaraca fokusiran na sam brod. Phillips insistira da je to vikinški brod, što bi bilo u skladu s tadašnjim naučnim konsenzusom. Ali Brown sumnja da je riječ o anglosaksonskom brodu.

Kako se kopanje razvija i otkrivaju bogato blago unutar broda – uključujući anglosaksonsku kacigu – Brownovo stajalište pobjeđuje, mijenjajući svjetsku istoriju kakvu poznajemo.

Izvrsna priča, odlični glumci i gotovo dva sata napetosti u filmu koji drži pažnju do posljednjeg minuta. (Tuzlanski.ba)