Četvrtak, 27. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sarajlija rasplakao regiju: Ovacije za autističnog mladića koji ruke koristi samo kada svira

Suze, ovacije i teški uzdasi obilježili su posljednju emisiju “Supertalenta” na Novoj TV.

Kada se na bini pojavio 20-godišnji Sarajlija Denis Barta, na njegov nastup, talent i tešku životnu priču niko nije ostao ravnodušan. Prva koja nije mogla sakriti suze, bila je članica žirija Maja Šuput, a i ostali članovi žirija teško su se borili s emocijama koje je Barta izazvao kod njih.

Denis se predstavio pjesmom Olivera Dragojevića “Oprosti mi, pape”, koju je i odsvirao na klavijaturama. Ovaj talentirani momak ne može da priča, samo da pjeva, a ruke može koristiti samo kad svira.

Životna borba

Denis se rodio u Italiji i, kad je imao pet godina, s roditeljima se doselio u Sarajevo. Od rođenja se nosi s epilepsijom, autizmom i sljepoćom. Bez pomoći, nije u mogućnosti obavljati najjednostavnije radnje, ali ono što on može i čini s nevjerovatnom lakoćom je sviranje.

Na Denisov nastup posebno je ponosan njegov otac Nebojša. On je govorio za “Dnevni avaz”, jer Denis to nije u stanju.

– Prijavili smo se u “Supertalent” bez prevelikih očekivanja, željeli smo samo da se Denis zabavi i u tome smo i uspjeli. Svi su komentari bili, zaista, pozitivni i preponosni smo na njega – počeo je Nebojša svoju priču.

Njegova supruga nosila je blizance.

– Jednu bebu smo izgubili u 22. sedmici, a Denis je preživio, rodio se u 24. sedmici. Bio je veliki borac i imao je nevjerovatnu snagu za preživljavanje. Srce mu je operirano kad je imao samo devet dana. U roku od četrdeset dana počeo je da rapidno gubi vid. Doktori su mu uradili tri operacije, ali nažalost, nije pomoglo, brzo je ostao u potpunom mraku – govori nam Nebojša.

No, njegovim zdravstvenim problemima tu nije bio kraj.

– Denis je u drugoj godini dobio konvulzije, koje su u petoj godini prerasle u teške, jake i duge epilepsije. U četvrtoj godini, primijetili smo da Denis odbija bilo kakav rad s rukama, izgubio je kompletnu komunikaciju i doktori su ustanovili da ima i autizam. Došlo je do oštećenja mozga od silnih lijekova koje je dobivao. Denisove epilepsije bile su sve teže, mi smo prodali sve što smo imali – teška srca govori Nebojša.

Sve za ljubav

Ipak, presretni su zbog Denisovog talenta. Pjeva, a u 13. godini počeo je da komponira.

– Denis je neko vrijeme mislio da je on Boban Rajović, tako se predstavljao. U školi su svi morali da ga zovu Boban, mi, kod kuće, isto tako i to je trajalo godinu i po. Na ime Denis nije se odazivao… U emisiji “Sve za ljubav” gostovali smo s Bobanom Rajovićem, jer je želio da vidi dijete koje se predstavljalo kao on. Kad je čuo njegove pjesme koje je Denis snimio, bio je oduševljen. Nakon toga je s njim gostovao i na nekoliko nastupa – govori nam Nebojša.

Sjeverni vjetar…

– Jedne februarske večeri, puhao je jak vjetar. Denis me je pitao šta je to. Kažem mu da je to hladan vjetar koji dolazi sa sjevera. Te je večeri legao da bih ga kasnije našao kako u pola jedan sjedi na krevetu. Mislio sam da mu je to još jedan epileptični napad, ali je rekao da je ustao, jer želi napraviti pjesmu. Tekst pjesme je išao: “Sjeverni vjetar je ušao u moju postelju”, i bila je predivna pjesma, koju smo poklonili Bobanu Rajoviću – kaže Nebojša.

Snimio prvi CD

– Denis je prošle godine snimio svoj prvi DVD i CD evergrin muzike. Ono što radi, zaista je profesionalan, a ne amaterski rad – kaže Nebojša. (Avaz)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,