Četvrtak, 12. Decembra 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sanela Jenkins o kandidaturi za predsjednicu BiH: Imamo ogroman potencijal

Sanela Jenkins prije 26 godina kao izjeglica iz BiH otišla je u Veliku Britaniju. U Londonu je završila studij i upoznala uspješnog bankara, za kojeg se 1999. godine i udala. Nakon razvoda s dvoje djece odselila se u Los Angeles, a ljeta obavezno provode u Hrvatskoj.

– Stvarno ste jedna od najljepših zemalja na svijetu – rekla je na početku razgovora za Novu TV.

Iako već 26 godina živi u inostranstvu, još uvijek dobro govori jezik.

– Ovdje dolazim svake godine otkako je rat završio. Moja djeca ga sad bolje govore nego ja. Meni se malo izgubio književni, više je ulični – objašnjava Sanela.

U spomen na brata ubijenog u ratu, osnovala je fondaciju kojom je sudjelovala u osnivanju sarajevskog medicinskog fakulteta. Za to je dobila nagradu čiji su ponosni vlasnici i Bono Vox te Nelson Mandela.

– Kad je bio rat u Sarajevu, ja sam bila ovdje kao izbjeglica 18 mjeseci u Splitu. Tada sam bila na dnu. Prema meni su Splićani i svi u Hrvatskoj bili fantastični – prisjeća se Jenkins.

Prijatelji su joj mahom poznate holivudske zvijezde, a posebno je bliska s Eltonom Johnom. Prije njegova vjenčanja s Davidom Furnishem upravo im je Sanela organizirala momačku večer.

– Mi zajedno radimo, oni su moji bliski prijatelji i ja ih jako volim – priča sagovornica.

Najdraži su joj trenuci koje sa svojim dečkom, pop-pjevačem Asherom, provodi ploveći Jadranom.

– Za ženu je jako bitno da je s muškarcem koji razumije njenu narav. Moj prvi muž bio je Englez, sada sam s Amerikancem zato što se oni ne boje jake žene. Njima to ne smeta, njima je to normalno – govori Sanela.

Sanela Jenkins je otkrila da su je u prošlosti povezivali s Riom Ferdinandom, Justinom Timberlakeom…

– Ja izgledam ženstveno, ali moja narav više naginje na mušku stranu. Imam mnogo prijatelja, ja sam i danas prijateljica s njima i njihovim ženama – kazala je.

Njena jaka narav odvela ju je u, kako sama kaže, muški biznis.

– To su pića. Kad sam počela raditi niko nije razumio što tačno želim, ali moj se projekt zove – “drink with a purpose”, objašnjava Jenkins.

Dodaje kako svako piće ima svoju boju, svaka boja je funkcija i sve je zdravo u Americi.

Iz ovog dijela svijeta u Americi joj nedostaje samo jedna stvar.

– Ovi dijelovi svijeta imaju jednu stvar koju Amerika nema – ovi dijelovi imaju dušu – rekla nam je Sanela, koja je najavila da će se na idućim izborima kandidovati za predsjednicu BiH.

– Ja sam to malo rekla kroz šalu jer me jako boli koliko mi imamo potencijala i ja mislim kad bi samo mogao malo neko da nas protrese, ako treba, u budućnosti ću sve ostaviti i doći pomoći napraviti sve što sam sada navela. Gubimo mlade ljude, pričala sam s dosta njih. To je šteta jer mi ne damo priliku da rastu nove generacije, moramo ići dalje. Pomoći im da nauče historiju, ali i da idu dalje – zaključila je. (Dnevnik.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje