Srijeda, 5. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sahranjen princ Phillip, kraljica spasila sramote princa Harryja

Preuzmite sliku

Danas je sahranjen princ Phillip. Njegova porodica ga je ispratila na vječni počinak dostojanstveno i sukladno epidemiološkim mjerama i njegovim željama.

Princ Phillip, suprug kraljice Elizabete pokopan je u kraljevskoj kripti u kapelici Sv. Jurja. Do koje ga je iz dvorca Windsor prevezao Land Rover. Kojeg je sam pomogao redizajnirati za svoj ispraćaj.

Princ Phillip isplanirao vlastiti pokop

Bivši mornarički časnik svoj je pokop isplanirao vojničkom preciznošću. Ništa ne prepuštajući slučaju. Ali bez velike pompe kako je i sam tražio.

Zbog strogih epidemioloških mjera na ispraćaju je bilo dozvoljeno svega 30 ljudi. Među njima je bila prinčeva uža porodica. Djeca i unuci s partnerima. Njegova tri rođaka. Potomci njegovih sestara iz Njemačke. Te prinčeva dobra prijateljica grofica Mountbatten od Burma, koju je pozvala kraljica.

Unutar kapele članovi porodice sjedili su pod maskama poštujući stroge epiidemiološke mjere. Udaljeni dva metra jedni od drugih.

Kraljicina odluka

Kraljica Elizabeta sjedila je sama. Zanimljivo je da su zbog običaja i tradicije koji sežu daleko u prošlost prinčevi Charles, William i Edward te princeza Anne, kao i unuci William i Harry zbog vojnih činova koje imaju, na pogrebu trebali nositi vojne odore. Međutim ovoga puta to nije bio slučaj. Umjesto odora, bili su u “odjeći za tugovanje”.

Ovu je odluku donijela kraljica kako bi spasila sramote princa Harryja koji je nakon “Megxita” lišen svojih počasnih vojnih činova. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,