Četvrtak, 22. Aprila 2021.
Tuzlanski.ba logo

Sahrana glumca Marka Nikolića 5. januara na Novom groblju

Preuzmite sliku

Bard srpskog glumišta, prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Marko Nikolić biće sahranjen 5. januara na Novom groblju, najavio je nacionalni teatar.

Opelo počinje u 14 sati, a sahrana je u 14.30 časova, dok će datum i vrijeme komemoracije biti naknadno objavljeni.

Marko Nikolić rođen je u Kraljevu 20. oktobra 1946. godine, a glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.

Tokom duge i veoma bogate karijere snimio je oko sto filmova i televizijskih serija, a pred kamere je prvi put stao 1967. godine epizodnom ulogom Pitomca u ratnoj seriji “Letovi koji se pamte”, u režiji Nikole Tanhofera.

Dvije decenije kasnije, ogromnu popularnost i naklonost publike stekao je briljantnom interpretacijom čestitog i dobrodušnog oca porodice Dragiše Gige Popadića u TV seriji „Bolji život“ (1987-1991), ali i ulogom Karađorđa u seriji “Vuk Karadžić” (1987-1988).

Vođu Prvog srpskog ustanka maestralno je tumačio i u filmu “Karađorđeva smrt”, kao i predstavi “Vožd Karađorđe i knjaz Miloš”.

Na sceni matičnog Narodnog pozorišta, čiji je stalni član postao 1970. godine, osim te, ostvario je još niz nezaboravnih uloga od kojih se posebno izdvajaju Nikolaj Rostov („Rat i mir“), Henri (Ričard Treći), Serdar Janko („Gorski vijenac“), Aleksa Žunjić („Sumnjivo lice“), Grof Cezar fon Muk („Mefisto“), Ljubomir Vulović („Apis“), Baron („Na dnu“), Jaša Tomić („Je li bilo kneževe večere“), Džordž, vojvoda od Klorensa („Ričard Treći“), Lebedev („Idiot“), Sokolović („Izbiračica“), Dorn („Galeb“), Berald („Uobraženi bolesnik“), Šimurina („Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“)…

U njegove antologijske pozorišne uloge, svakako se ubraja i lik Abela Znorka u “Zagonetnim varijacijama”, po tekstu Erika Emanuela Šmita i u režiji Božidara Ðurovića.

Za rolu u toj kultnoj duodrami, zasnovanoj na neobičnom ljubavnom trouglu i inspirisanoj istoimenom kompozicijom Edvarda Elgara, a koju je sa kolegom Borisom Pingovićem (Erik Larsen) od premijere 2. maja 1998. godine odigrao 293 puta na matičnoj sceni i brojnim gostovanjima, dobio je i prestižno glumačko priznanje – Nagradu „Raša Plaović“.

Predstava „Zagonetne varijacije“ posljednji put bila je na repertoaru 15. juna 2015.

O maestralnoj glumi Marka Nikolića u toj ulozi, svjedoče i riječi autora komada, slavnog francuskog pisca Šmita, koji mu je rekao da mu se njegovo izvođenje lika Abela Znorka više svidjelo od interpretacije čuvenih glumaca svjetske reputacije Alena Delona i Donalda Saderlenda.

Nikolić je ostvario veoma upečatljive uloge i u filmovima „Devojački most“ (Marko), „Užička republika“ (Klaker), “Boško Buha” (Puškar), „Petrijin venac“ (Dobrivoje), “Gluvi barut” (Mrki), „Dnevnik uvreda 1993“ (Stefan Nikolić), “Terasa na krovu” (Ratko), „Kordon“ (Zmaj), Atanas Božić („Montevideo, Bog te video“), Milisav Janjić – stari (“Za kralja i otadžbinu”)…

Za izuzetan doprinos umjetnosti glume na domaćem filmu, 2012. godine dobio je Nagradu „Pavle Vuisić”.

Ostvario je i veoma zapažene uloge i u serijama “Doktorka na selu” (Sekretar Radiša), „Svetozar Marković“ (Adam Bogosavljević), „Šesta brzina“ (Gastarbajter), „Srećni ljudi” (Velimir Bata Šejn Davidović), „Kraj dinastije Obrenović“ (General Cincar Marković), “Gore dole” (Damjan Danković Džoks), “Jagodići” (Mate), „Budva na pjenu od mora“ (Ðed Joko), “Senke nad Balkanom” (Luka Pletikosić), „Komšije“ (Živojin)…

Posljednje role na televiziji ostvario je u aktuelnim serijama „Pogrešan čovek“ (Lazar Crnković) i „Žigosani u reketu“ (Deda Miša).

Osim pomenutih priznanja, za svoja glumačka ostvarenja dobio je brojne staleške nagrade, a prije nepunih godinu dana, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio mu je Zlatnu medalju za zasluge.

Visoko priznanje, koje se dodjeljuje za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim djelatnostima, Nikolić je primio 14. februara na svečanosti održanoj povodom Dana državnosti Republike Srbije.

Nikolić je preminuo 2. januara u 73. godini. (Tanjug)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,