Ponedjeljak, 26. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

RTS objavio analizu filma “Quo vadis, Aida?”: Vrijeme je da Srbi shvate da je Mladić monstrum, a ne heroj

Preuzmite sliku

Knežević je navela da su se prikazivanjem filma o Srebrenici, u BiH otvorili stari “frontovi”

Na web portalu Radio-televizije Srbije danas je objavljen kritički osvrt na film “Quo vadis, Aida?”, bh. rediteljice Jasmile Žbanić. Tekst je napisala Vesna Knežević, a u njemu je dala svoje mišljenje o filmu, koji prema njenom stavu, nije zaslužio da dobije Oscara.

Knežević je navela da su se prikazivanjem filma o Srebrenici, u BiH otvorili stari “frontovi”.

– Pokaže se Aida o masakru u Srebrenici, i svi stari frontovi u Bosni kao da se otvore. Sa bošnjačke strane se zgusne klupko bijesa, tuge i osvete. Srbi u svoju odbranu ponavljaju argumente o bošnjačkim zločinima prije Srebrenice, ne shvatajući da time i oni u stvari govore o osveti, navodi se u tekstu.

Ona je poručila da film “Quo vadis, Aida?” nije zaslužio da dobije Oscara, te smatra da je dobro što ta nagrada nije osvojena, iz barem dva razloga.

– Da je Žbanićka dobila nagradu, svjetski mediji ne bi pisali o kvalitetima filma, već o ratnom zločinu u Srebrenici iz jula 1995. godine, odnosno o genocidu, kako je Haški tribunal u pojedinim presudama kvalifikovao taj događaj. Filmska kritika bi postala politički proglas. Srbi generalno bi se ponovo našli u svjetskom medijskom fokusu kao kolektivni počinioci masakra, navodi se u osvrtu Vesne Knežević.

Kao drugi razlog, Knežević je navela da “Aida” nije veliki film koji zaslužuje Oscara.

  • – To nije gvozdeni argumenat, jer je Američka akademija nagrađivala i lošije filmove. Osim toga, Aida nije loš film. Ima sjajnih momenata, briljantnih rješenja, ima fascinantnu glumicu Jasnu Đuričić/Aidu koja to sve uvjerljivo nosi. Istovremeno, film ima scenarističkih padova, ne preza ni od grijeha manipulacije. Onog tipa manipulacije koji nastaje izostavljanjem, ne pokazivanjem, navodi se u tekstu na web portalu RTS-a.

    Između ostalog, Knežević je srbijanskog javnosti poručila da ne mora voliti ovaj film, ali da je konačno vrijeme da sebi prizna da Ratko Mladić nije nikakav heroj.

    – Srpska javnost ne mora da voli ovaj film. Ne mora ni da vjeruje da su se događaji tako odigrali u svakom detalju. Ne mora ni da misli kako je ubijeno 8000 bošnjačkih civila, možda je taj broj u stvarnosti za pola manji. Ali je vrijeme da shvati da general Ratko Mladić nije heroj. On je monstrum koji je izdao svaki privid humanizma, navodi se u tekstu.

    Cijeli osvrt možete pročitati OVDJE.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje