Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rihanna posjetila djecu u Africi i učila s njima (VIDEO)

Preuzmite sliku

Organizacija Global Citizen objavila je kratki film o Rihanninoj posjeti Malaviju, gdje je djeci pomagala u učenju matematike. Tom prilikom razgovarala je i s učiteljima i ljudima iz administracije o tome kako siromaštvo utiče na najmlađe učenike.

“Jedno je čitati o tome u novinama, a drugo je vidjeti to svojim očima. Htjela sam da vidim šta mogu da napravim da to promijenim i odakle da počnemo. Tužno je što su djeca stvarno talentovana i pametna, ali zbog nedostatka sredstava ne mogu nastaviti dalje i kompletirati svoje obrazovanje”, rekla je ona tom prilikom.

Mala zemlja na jugu Afrike je jedna od najsiromašnijih zemlja na svijetu s više od 50 posto populacije koja živi ispod granica siromaštva. Ekonomska kriza se direktno odražava na edukaciju jer nedostaje novac za osnivanje škola i nabavku neophodnog inventara kako bi djeca mogla da uče.

“Ovo je prelijepa škola, imaju dobre učitelje i učenike. Ali nedostaje klupa, tabli, knjiga”, rekao je Wongani Nyirenda koji ima 14 godina i pohađa jednu od škola.

Uprkos siromaštvu škole, Rihanna je bila oduševljena koliko oni koriste muziku kao sredstvo za učenje matematike i drugih predmeta.

“To mi je omiljeno. Djeca usvajaju melodiju jako brzo. Ako to možete koristiti kao nastavno sredstvo, mislim da onda radite najbrilijantniju stvar”, rekla je pjevačica.

Rihanna je poznata po tome da želi da pomogne onima kojima je pomoć potrebna, pogotovo kada je učenje i obrazovanje u pitanju. Njena fondacija “Clara Lionel Foundation” trudi se da skupi novac kako bi pomogla najugroženijima i na neki način promijenila svijet.

Njen trud prepoznao je i Harvard, koji ju je nagradio nagradom za humanitarku godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje