Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Prvi u regiji: Otvara se Ex-Yu Rock Centar

Preuzmite sliku

Pored suvenira, fotografija, audio i video eksponata, bogati opisi muzičke i rock kulture će oživjeti pjesme i umjetnike posjetiocima iz Sarajeva i šire.

Skoro 200 originalnih artefakata biće izloženo na otvaranju Ex-Yu Rock Centra, u utorak, 29. novembra 2022. godine, u Domu mladih na Skenderiji, u prostoru bivšeg Kaktusa. Pored suvenira, fotografija, audio i video eksponata, bogati opisi muzičke i rock kulture će oživjeti pjesme i umjetnike posjetiocima iz Sarajeva i šire.

Pozivaju se predstavnici medija da proprate otvaranje.  Izjave organizatora su planirane za 18:30, a svečano otvaranje počinje u 19:00, dok će za posjetioce izložba biti otvorena od 20:00 do 21:30.

Ex-Yu Rock Centar ima za cilj da predstavi istoriju i budućnost Ex-Yu Rock-a kroz savremeni objekat koji će biti u potpunosti otvoren 2024. godine. Planirano je nekoliko izložbi koje će biti realizovane tokom 2023. godine.

 • Prva faza se sastoji od dvije izložbe. Prvo otvaranje izložbe 29. novembra nosi naziv „Šokiraš me majke mi!“ i pokriva zlatno doba sarajevske scene – uključujući korijene rocka, popa i živopisnu demo scenu. Druga izložba, povodom 40. godišnjice albuma Odbrana i Poslednji Dani grupe Idoli, biće otvorena sredinom decembra.

  Prva faza će trajati do kraja januara, a radno vrijeme će biti istaknuto na kanalima društvenih mreža EYRS-a. Ulaznice su 10 KM za odrasle, 5 KM za studente i besplatne za djecu do 7 godina (u pratnji roditelja/staratelja).

  Ex-Yu Rock Society je neprofitno udruženje posvećeno očuvanju i promociji rocka kao kulturnog resursa. Više informacija o inicijativi dostupno je na www.ex-yurock.com.

  Prvu fazu Ex-Yu Rock Centra svesrdno su podržali: Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Švicarske, Evropska unija, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Centar za promociju civilnog društva, Ambasada Francuske, UNESCO i Općina Centar.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,