Srijeda, 19. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Proglašen autor najbolje serije na svijetu u 2021.

Preuzmite sliku

Serija “It’s a Sin” proglašena je u Guardianu za najbolju seriju godine. Russell T Davies tim povodom, javljajući se novinaru preko zooma iz svog doma u Masačutetsu izjavio je: „Zapanjen sam. Nikada nisam bio prvi u ovome. Ikad“, uzvikuje on, priznajući da je uvek pratio Guardianovu listu najboljih televizijskih serija godine.

„Kada bih imao seriju, proveo bih svaki decembar gledajući to odbrojavanje pitajući se da li ću biti na listi – mislim da je „A Very English Scandal“ stigao do broja 2“. Tri godine kasnije, njegova divna mini-serija na Kanalu 4 „It’s a Sin“ proglašena je za najbolju TV seriju godine po „Guardianu“. „Nevjerovatno sam oduševljen“, kaže Davies.

Prošlo je 30 godina od kada je njegova prva TV serija „Mračna sezona“, u kojoj se pojavljuje 15-godišnja Kate Winslet, emitovana na BBC-u. Od tada Davies je stvorio veliki broj revolucionarnih drama (uključujući Queer as Folk; Krastavac, Banana and Tofu; Years and Years) i udahnuo novi život Doktoru Who. Ali posebno mu je drago što je pobijedio upravo sa serijom „It’s a Sin“, petodjelnom dramom o grupi mladih gej prijatelja koji žive – i umiru – kroz eru side 80-ih i ranih 90-ih. Ovo je serija za koju je znao da je morao da je napiše još prije 30 godina, ali su prošle decenije tokom kojih je to odlagao, jer je jednostavno bila previše lična i bolna.

Davies, koji ima 58 godina, vraća se u svoje tinejdžerske godine i pozorište za mlade u West Glamorganu koje je pohađao. „Skoro svi stariji dečaci su postali ‘drag queens’”, seća se on. Ali, kada je Davies otišao da studira engleski jezik na Univerzitetu u Oxfordu, ‘drag queens’ su otišli u London da prigrle život pun avanture. „Ušli su u klanicu. Bilo je izvanredno – tako tužno, je**ni pakao. Svi ti momci bi sada bili sa nama. Kakvi bi to bili veliki ljudi.”

  • Kao u “It’s a Sin”, njegovi prijatelji su živjeli na mestu koje su zvali Pink Palace, a pridružila im se Jill, ujedinjujuća sila i srce koje kuca. Jill iz stvarnog života je jedna od Daviesovih najstarijih prijateljica. Jill Nalder je glumica koji je proveo 20 godina u horu Les Miserables, a sada je deo West Endersa, grupe koja peva numere iz mjuzikla na kruzerima. Kao rezultat serije “It’s a Sin”, Nalder je napisala memoare “Ljubav iz ružičaste palate”, koji će biti objavljen slijedeće godine. Davies ne može biti ponosniji na ženu koja ga je natjerala da shvati da mora da ispriča ovu priču.

    Oxford je bio trezveniji i sigurniji od Londona, gdje su se mladi gej muškarci žestoko zabavljali i brzo ginuli. „Nisam bio u srcu uragana, ali sam izgubio divne ljude. Izgubio sam prvu osobu sa kojom sam spavao, čije ime još uvek ne mogu da kažem jer njegovi roditelji njegovu smrt ne vide kao smrt od side. Opet, ovo je nešto što vidimo u drami – roditelji koji sve poriču, ušutkani su stidom, insistirajući da im je sin umro od upale pluća ili raka.”

  • Na pitanje zašto mu je toliko trebalo da napiše ovu priču objasnio je: “Zamislite da sam ovo pogrešno shvatio, da je to bilo smeće“, kaže on. „Zamislite da sam iznevjerio sve one ljude za koje je ovo životna stvar. Svi smo toliko dugo živjeli sa njihovom smrću, a ispoljavanje pravde bila je ogromna težina koju je trebalo podnijeti. Trebalo mi je mnogo duže da napišem prvu epizodu nego bilo šta drugo što sam ikada napisao. Obično to napišem za oko mjesec dana. Ovo je trajalo oko šest mjeseci.” (Nova.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,