Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Procurili službeni dokumenti o protokolu u slučaju smrti kraljice Elizabete: ‘Odmah smo pokrenuli istragu’

Preuzmite sliku

Pokrenuta je istraga nakon što je velška vlada u javnost slučajno pustila službene e-mailove o protokolu koji će se slijediti kad umre kraljica Elizabeta II., piše Sky News, a prenosi Jutarnji list.

Službeni e-mail označen je kao ‘jako osjetljiv’ i poslan je mnogim sadašnjim, ali i bivšim zaposlenicima.

U jednom od mailova je bilo i pismo jednog vladinog dužnosnika koji je izrazio svoju zabrinutost u vezi s time da bi osjetljivi planovi mogli dospjeti u medije.

2017. godine Guardian je objavio članak o tajnim planovima u prvim danima nakon kraljičine smrti, a Politico je lani objavio tekst o tajnoj Operaciji London Bridge – što je kodno ime čitave procedure.

  • Uprkos tome što su e-mailovi označeni kao službeni, velška vlada je kazala kako prepiska ‘nije sadržavala nikakve operativne informacije’.

    Andrew Goodall, šef državne službe velške vlade, preko glasnogovornika je rekao: ‘Označeno je kao ‘službeno osjetljivo’ i nije se smjelo dijeliti. Pitanje sigurnosti informacija i podataka shvaćamo vrlo ozbiljno i to se sada istražuje kao potencijalno kršenje sigurnosti.’

    Ove godine obilježava se kraljičin platinasti jubilej, a ona je u februaru proslavila 70. godišnjicu svog dolaska na prijestolje – čime je postala prvi britanski monarh koji je tako dugo na vlasti.

    Kako bi se proslavila ova prigoda, u Ujedinjenom Kraljevstvu se tokom cijele godine održavaju različita događanja. 95-godišnja kraljica, za koju se pretpostavlja da je primila tri vakcine, također se nedavno oporavila od covida-19, piše Jutarnji list.

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje