Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Procurili dokazi o kraljevskom rasizmu: Palata dala izjavu

Preuzmite sliku

Tokom istraživanja u Nacionalnom Arhivu magazin “The Guardian” je otkrio nikad ranije viđene dokumente koji potvrđuju da je palata sve do 1968. godine praktikovala rasistička pravila pri zapošljavanju stranaca i etničkih manjina i imigranata.

Nisu mogli da dobiju posao među redovima sveštenika niti da obavljaju takve vrste poslova.

Glavni finansijski menadžer kraljice rekao je državnim službenicima kako im „nije bila praksa da imenuju obojene imigrante ili strance na činovnička mjesta“ i jedino radno mjesto kojem su oni mogli da se nadaju u Bakingemskoj palati bilo je među članovima posluge.

Iako sama kraljica Elizabeta II nije sama zapošljavala ljude, pa tako ni diskriminisala zaposlene, za jedan dio javnosti ovo je bila potvrda da postoji zrno istine u optužbama Megan Markle i princa Harija da se u kraljevskoj porodici kriju rasisti.

Glasnogovornik kraljevske porodice izjavio je da „kraljevsko kućanstvo poštuje odredbe Zakona o ravnopravnosti, u načelu i u praksi“ te uputio da su dokazi vidljivi u sastavu kraljevskog domaćinstva i rada istog.

„Tvrdnje koje se temelje na izvještaju o razgovorima prije više od 50 godina ne bi trebale služiti donošenju zaključaka o modernim događajima“, poručio je on za CNN.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,