Nedjelja, 26. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Princeza, koja se odrekla 1,6 miliona dolara godišnje, kreće na fakultet i živjet će s cimerima u unajmljenom smještaju

Preuzmite sliku

Nasljednica nizozemskog prijestolja, princeza Amalia, počet će studirati ove godine na Univerzitetu Amsterdam, objavila je kraljevska informativna služba (RVD) i zamolila da se poštuje njena privatnost tokom njenog boravka na kampusu.

Najstarija kći kralja Vilima-Aleksandra studirat će političke nauke i ekonomiju od septembra 2022. i živjeti u unajmljenom smještaju s još nekoliko studenata. 

Princeza Amalia, koja je povremeno radila kao konobarica dok je išla u školu, počela je preuzimati neke ceremonijalne dužnosti za kuću Orange nakon što je navršila 18 godina prošle godine. Kuća Orange zadržala je podršku većine Nizozemaca.

 • Iako planira život u javnoj službi, radije ne bi zasjela na tron još ​​neko vrijeme, rekla je princeza Amalia u odobrenoj biografiji objavljenoj prošle godine, prenosi index.hr.

  Odrekla se 1.6 miliona dolara

  Amalia je prošle godine objavila da sljedećih nekoliko godina neće primati godišnji doplatak u iznosu od oko 1.6 miliona eura, na koji ima pravo kad u decembru napuni 18 godina. Princeza je poslala pismo nizozemskom premijeru Marku Rutteu obavještavajući ga o svojoj odluci. Rekla je da će vratiti novac, koji će i dalje stizati na njen račun dok god studira.

 • “Bilo bi mi neugodno to primati dok god ne mogu dovoljno ponuditi zauzvrat i dok znam da je drugim studentima mnogo teže, pogotovo u ovim nesigurnim pandemijskim vremenima”, napisala je princeza. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,