Subota, 18. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Princeza iz Dubaija nestala prije tri godine: Konačno otkriveno šta joj se dogodilo

Preuzmite sliku

Princeza Latifa, kći emira Dubaija i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, nestala je još u martu 2018.

Sada, tri godine kasnije, procurile su njene dramatične videoporuke iz kućnog pritvora u kojima objašnjava da je i dalje zatočena te da strahuje za svoj život.

“Nalazim se u jednoj vili. Zatočena sam i ova vila je pretvorena u zatvor”, izjavila je 35-godišnja princeza u videu snimljenom mobitelom iz toaleta jer “to je jedino mjesto gdje se može zaključati”.

“Svi prozori su zaključani, pet policajaca je vani i dvije policajke unutra”, dodala je kći šeika Muhameda bin Rašida al-Maktouma, inače jednog od najbogatijih državnih poglavara na svijetu. Dubai, je, uprkos uspješnoj ekonomiji i nevjerovatnom turističkom bumu koji je doživio pod vlašću šeika Muhameda, već dugo vremena na meti kritika aktivista zbog teških kršenja ljudskih prava, pogotovo za žene i disidente. 

“Policajci su mi rekli da ću cijeloga života bili u zatvoru”

“Svaki dan strahujem za svoj život, policajci su mi rekli da ću cijeloga života bili u zatvoru i da nikada neću vidjeti sunce. Svakog dana situacija je sve gora”, dodala je na jednom od snimaka koje je dobio i objavio BBC.

U međuvremenu je na objavu dramatičnih snimaka odgovorio i Ured visokog predstavnika za ljudska prava Ujedinjenih naroda i najavio da će zatražiti odgovor od vlasti UAE-a o slučaju princeze Latife. Glasnogovornik ureda dodao je da bi mogli pokrenuti istragu kad analiziraju dostupne materijale.

Princeza je videoporuke koje su sad objavljene snimila potajno u razdoblju od nekoliko mjeseci na mobitelu koji je uspjela nabaviti oko godinu dana nakon što je zatočena. U njima objašnjava kako se borila protiv emiratskih komandosa koji su je zatočili, udarajući i grizući ih, kako su joj ubrizgali sedativ od kojeg je izgubila svijest i probudila se tek kad se vratila u Dubai. U vili u kojoj je zatvorena sama, kaže, nije imala nikakvu medicinsku ni pravnu pomoć.

Pokušala pobjeći iz Dubaija na jahti, komandosi je uhvatili i vratili kući

Nju su, naime, naoružani emiratski komandosi presreli i uhvatili 4. marta 2018. na luksuznoj jahti koja je tada plovila na oko 80 kilometara od indijske obale, kako je izvijestio Human Rights Watch. Planirala je pobjeći u Indiju, potom u SAD i tamo zatražiti azil. Princeza je odvedena natrag kući i otada nije viđena u javnosti. Njen otac inzistirao je da postupa u njenom najboljem interesu te da je njegova kćer na sigurnom i da se o njoj brine porodica.

Videoporuke su BBC-u dostavili njeni prijatelji i aktivisti: rođak Marcus Essabri, Finkinja Tiina Jauhiainen i Britanac David Haigh, koji su organizirali i kampanju Free Latifah.

“Latifa je vrištala i udarala. Ponavljala je: ne vodite me natrag u UAE, samo me upucajte ovdje”, prepričala je Jauhiainen dramatičnu scenu kad su komandosi uhvatili princezu 2018.

 • Nesretna princeza je, kako sama tvrdi, i ranije bila godinama zatočena. U videoporuci objavljenoj na YouTubeu 2018. a koju je snimila prije nego je uhvaćena, rekla je kako želi pobjeći iz Dubaija, odnosno Ujedinjenih Arapskih Emirata (Dubai je jedan od emirata u sklopu UAE-a) i objasnila da je i nakon prvog pokušaja bijega 2002. “tri godine otac mučio i držao zatočenu”.

  “Ne smijem voziti, ne smijem putovati ili uopće napuštati Dubai. Nisam napustila zemlju od 2000. Pitala sam da me puste da odem na putovanje, na studij, da radim bilo što normalno. Ne puštaju me. Moram otići”, rekla je princeza u tom videu.

  I njena pomajka pobjegla u London s dvoje djece

  Šeik Muhamed inače ima unosni biznis s trkačkim konjima i često posjećuje velike međunarodne konjske utrke kao što je britanski Royal Ascot, gdje se znao fotografisati s kraljicom Elizabetom II.

  I pomajka princeze Latife, princeza Haja, pobjegla je 2019. iz Dubaija u London, zajedno sa dvoje djece koje je imala s emirom Muhamedom, gdje i dalje živi. Emir je iste godine podnio tužbu britanskom visokom sudu, tražeći da se njegovo dvoje djece izruče natrag u Dubai.

  Izvori tvrde da je princeza Haya pobjegla iz palače “u strahu za svoj život”, nakon što je šeik počeo sumnjati u njenu bliskost s bivšim britanskim vojnikom. (index.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,