Nedjelja, 2. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Princ Filip i kraljica Elizabeta su rekordno skupa: Upoznao je kao djevojčicu, a rod su u 3. koljenu

Preuzmite sliku

Kraljica Elizabeta II. bila je još kraljevna kada se na današnji dan 1947. godine udala za grčkog kraljevića Filipa.

Bilo je to ostvarenje njezinih snova jer se, kako je ispričala, u njega zaljubila još kao 13-godišnja djevojčica kad ga je prvi put ugledala. Njemu je tada bilo 18. Međutim, ovaj grčki princ i nije bio idealna prilika za buduću kraljicu Velike Britanije. Nije nikome u porodici smetalo to što su oni ustvari rođaci u trećem koljenu (prabaka im je britanska kraljica Viktorija), ali jesu neke druge stvari.

Filip je s porodicom protjeran iz Grčke, a bio je i siromašan. Otac mu nije ostavio ništa osim kofera odjeće, četke za brijanje, dugmadi za manžete i pečatnog prstena koji Filip i danas nosi. Bio je pravoslavac, a njegove sestre bile su udate za njemačke prinčeve bliske nacistima. Također, njegovo ponašanje nije se sviđalo Elizabetinim roditeljima. Otresit i direktan, sirov, često neprijatno duhovit, na samom rubu vrijeđanja.

 • Navodno su se Elizabetina majka i baka najviše od svih protivile ovom vjenčanju, a mnogi su dijelili njihovo mišljenje da grčki princ nije najbolja prilika za buduću kraljicu.

  Nije se sviđao ni britanskoj javnosti. Kad je Filip posjetio dvorac Windsor za Božić 1943. godine, tada 17-godišnja princeza blistala je od radosti i sreće, Jedna guvernanta je komentirala ’kako je nikad nisu tako sretnu vidjeli’. Uskoro je mladi mornar školovao u Velikoj Britaniji, a tokom Drugog svjetskog rata sudjelovao  s Kraljevskom mornaricom u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku koristio svako odsustvo da u svom crnom sportskom automobilu dojuri vidjeti Elizabetu. Ugodne vanjštine, zvali su ga ‘Plavim grčkim Apolonom’.

  Zaruke su službeno objavljene 10. jula 1947. godine, kad je Elizabeta navršila 21 godinu, ali vjeruje se da su se zapravo zaručili godinu dana ranije, tokom odmora u Škotskoj. Zaprosio je dijamantnim prstenom koji je dao napraviti od majčine tijare.

   

  Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

   

  Objavu dijeli The Royal Family (@theroyalfamily)

  Prije vjenčanja princ je postao britanski građanin i princ te vojvoda od Edinburgha. Kraljevsko vjenčanje imali su 20. novembra iste godine, a Filip se prije njega morao odreći pravoslavlja te prava na grčko prijestolje, koje u stvarnosti više nije ni imao. Budući da su se vjenčali nekoliko godina nakon Drugog svjetskog rata, osim prinčeve majke, niko od članova njegove porodice njemačkog podrijetla nije smio doći na kraljevski pir.

  Problemi u kraljevskom braku počeli su za vrijeme njihova medenog mjeseca u Škotskoj, a princ je navodno imao i nekoliko ljubavnica, ali kraljevska porodica nije dopustila da detalji njihova privatnog života dospiju u javnost. 

 • – Možda je tajna njihovog uspješnog braka bila i u tome što su dosta vremena proveli odvojeni. Filip je godinama, svakog vikenda, odlazio na utakmice pola, ali uvijek je odsjedao kod zajedničkih prijatelja. Svi oni bili su izrazito moralni ljudi, odani kraljici, i mislim da nema nikakvog govora da bi joj prešutjeli nešto što ona ne bi odobravala – rekao je historičar Robert Lacey, koji radi kao konzultant na Netflixovoj hit seriji ‘The Crown’, inspiriranoj upravo britanskom kraljicom. (24sata.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje