Nedjelja, 24. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prije osam godina napustio nas je Toše Proeski, mladić anđeoskog glasa

Preuzmite sliku

U nesreći koja se desila na autoputu Zagreb – Beograd, kod Nove Gradiške, na današnji dan 2007. godine, poginuo je makedonski pjevač Toše Proeski.

Makedonsk iza sebe je ostavio bogatu muzičku ostavštinu, a njegove kolege i prijatelji za njega imaju samo riječi hvale. Veliki čovjek i humanista, Toše Proeski je bio i izniman vokal, s posebnom bojom glasa koju je pratila jaka emocija i lagana melanholija, pa su u njegovim pjesmama mnogi pronašli sebe.

Za Tošetom ne prestaju tugovati njegovi najmiliji, koji mu svakodnevno odlaze na grob, a svake godine na današnji dan pristižu brojni fanovi neprežaljenog pjevača.

Pjevačica Marija Šestić se prisjetila saradnje s makedonskim pjevačem i smatra da je Proeski bio vanserijski talenat.

Ja ću ga pamtiti prije svega zbog njegovog talenta. Nevjerovatno je kako je s toliko godina postigao tako veliki uspjeh i velika je šteta što smo ostali bez takvom umjetnika“, naglašava Šestićeva.

Proeski je za sebe često govorio kako postoji zbog publike, a to što je svojom muzikom prenosio pozitivne emocije i povezao ljude nazivao je svojom misijom danom od Boga, koju on treba da obavi.

Šestićeva se prisjetila saradnje s ovim pjevačem i njihovog zajedničkog nastupa u Skoplju.

Sjećam se da je Toše bio oduševljen našom evrovizijskom pjesmom i pamtim da je rekao na stadionu u Skoplju da bi ‘Evrovizija’ kako je počela mogla da završi tom pjesmom jer je po njegovom mišljenju to bio muzički vrhunac. Tada mi je pomagao u izvođenju i stvarno je bio oduševljen našom ‘Rijekom bez imena’.

Na današnji dan brojni obožavatelji Tošeta Proeskog širom regije se prisjećaju njegovog lika i stvaralaštva.

Toše Proeski rođen je u Kruševu u Makedoniji, posjedovao je rijetke glasovne mogućnosti i bio je jedan od najpopularnijih pjevača s područja bivše Jugoslavije.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,