Ponedjeljak, 8. Avgusta 2022.
Tuzlanski.ba logo

Priča Selme iz Novog Pazara: Zašto nosim hidžab

Preuzmite sliku

Selma nas poziva da bolje upoznamo ljepote islama.

Selma Mekić je jedna od najistaknutijih žena iz Novog Pazara i darovita umjetnica koja ponosno nosi hidžab. Ona ima mnoštvo talenata – uspješna je dizajnerka elegantne, raskošne odjeće, kao i kaligrafkinja koja vješto oživljava tu drevnu arapsku umjetnost. Takođe je diplomirana pedagoškinja, a studije je završila na Fakultetu islamskih nauka u Beogradu.

Selma je žena koja glasno govori o pravima Muslimanki i koja nam predočava zašto je pogrešno misliti da su u islamu žene potčinjene.

Njen posljednji veliki uspjeh je revija u Dubaiju, a o svemu tome govorila je za Zadovoljna.rs.

“Glavna inspiracija za moje kreacije je arapska kaligrafija koja je neizostavna kao detalj na svakoj kreaciji. Cilj mi je da žene koje nose moje kreacije izazivaju poštovanje i divljenje. Da budu otmjene, elegantne i upečatljive. Na mojoj modnoj reviji birala sam manekenke različite boje kože i nacionalnosti, jer je u toj različitosti ljepota i čar“, govori Selma.

Kaligrafija je Selmina velika ljubav. Imala je izložbe u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni, Nemačkoj, Teheranu, Dubaiju i Libanu. Kaligrafski rad na koji je Selma posebno ponosna našao se na koricama Tirmizijine zbirke hadisa (Kapitalno delo u Islamu u sedam tomova).

“Da bi nastao jedan moj kaligrafski rad potrebno mi je da osjetim da sam inspirisana za rad u datom trenutku. Dok stvaram kaligrafska djela, potrebna mi je osama i neka lijepa melodija u pozadini. Što se mog stila kaligrafije tiče potrebna je velika preciznost i nikad ne pravim greške i ne brišem napisano. Tako da moji kaligrafski radovi su neponovljivi i iz jednog poteza“, opisuje.

 • Takav je i Selmin odnos prema vjeri koja je ispunjava ljubavlju i daje joj pravac. Ona živi punim plućima i kaže da je dobro ako neko upravo putem njenog lika i djela razbije predrasude o muslimankama – i nošenju hidžaba.

  “Ako ne, zašto bih ja trošila svoje vrijeme da nekog ubjeđujem da je u zabludi kad su muslimanke sa hidžabom u pitanju? Ako bih objašnjavala nekome zašto nosim hidžab, to bi značilo da sam ja to objašnjenje nekome dužna. Ja često volim da kažem: ‘Ok, nosim hidžab na glavi. Možemo li da pređemo na dijalog?’ Ja još nisam naišla da neko postavlja pitanja časnim sestrama zašto su potpuno pokrivene. To je jasno kao dan i ljudi ih poštuju zbog toga. Savjetujem ljudima da se edukuju, putuju, da razgovaraju sa ljudima koji su drugačiji od njih. Samo na taj način mogu da prošire svoje vidike i da razbijaju predrasude i zablude“, jasna je Selma.

  Definitivno najgore iskustvo doživjela je kada je morala da skine hidžab za fotografisanje za ličnu kartu.

  „Ali hvala Bogu zakon se promijenio i sada sam pokrivena u svim ličnim dokumentima. Sva ostala negativna iskustva su za mene sitna i nisu vrijedna pomena“, kaže.

 • Selma objašnjava da je žena je u Islamu i uopšte u izvornom Šerijatu potpuno zaštićena.

  „Muslimanke nemaju problem u Islamu, one imaju problem sa muslimanima i nemuslimanima koji ne poštuju prava muslimanki koja im Islam garantuje. Kur’an ima 600 stranica i 114 poglavlja. Neka od poglavlja čak nose i po imenu žene ili uopšte o ženama (Sura-poglavlje „Merjem, sura-poglavlje “ En-Nisa“- Žene). Tako da bi se o pravima žena koje Kur’an navodi moglo pričati danima. Neka od prava su prava na nasljedstvo, brak, razvod, školovanje, da zadrže svoje prezime, da se ponovo udaju, i tako dalje. Svi oni koji zaista žele o tome više da znaju neka pročitaju prevod Kur’ana i Tefsir (kapitalno djelo o tumačenju svakog poglavlja i citata iz Kur’ana)“, navodi Selma.

  Mediji su o njoj ranije pisali zbog razvoda od pjevača Dada Polumente – a to je sada daleko iza Selme. Ali je razjasnila još jednu zabludu o muslimanskim običajima.

  „Što se tiče položaja žene muslimanke kad je u pitanju razvod ne razlikuje se ništa od ostalih žena sa Balkana. Nekad je razvod više bio tabu tema, sad to više nije, jer žene sve manje trpe fizičko i psihičko nasilje samo da bi ostale u braku“, kaže.

  Vjera i nauka su načela po kojima Selma živi, uz kućno vaspitanje koje je dobila od svojih roditelja.

  „Naš život je pun iskušenja, uspona i padova. Ponekad nismo baš najbolja verzija sebe, ali nam vjera i nauka i te kako pomažu da uspostavimo balans izmedju tijela i duše. Balans između srca i razuma. Nikada neću odustati od istine, pravde i slobode. Jer ja ne mogu biti umjetnik ako nisam slobodna, a Boga mi ni dobar i pouzdan vjernik i čovjek ukoliko se ne zalažem za istinu i pravdu“, zaključuje Selma Mekić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje