Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prestižni L'equipe objavio gay vaterpoliste na svojoj naslovnici

Preuzmite sliku

“Poljubi koga god želiš”, poruka je jučerašnje naslovnice L'equipea, najvažnijeg sportskog dnevnika u Europi. Francuski list novo izdanje posvetio je podizanju svijesti protiv homofobije u sportu. Na naslovnici je velika fotografija vaterpolista koji se ljube u bazenu. 

Riječ je o sceni iz filma “Les Crevettes Pailletée” (Shiny Schrimps) koji prati vaterpolo ekipu tokom priprema za Gay olimpijske igre. Prema scenariju, Gay igre održavaju se u Hrvatskoj, gdje je nagrađivana francuska ekipa snimala dio filma.

Osim u Hrvatskoj, snimali su u Francuskoj, a dio materijala originalni su video zapisi s Gay igara koje su prošle godine održane u Parizu.

Prikazivanje filma prati kampanja protiv homofobije u koju se uključio i L'equipe. Naslovnicom ne žele šokirati, već potaknuti raspravu o tabu temi, poručili su iz uredništva.

U novom broju L'equipea mogu se pročitati priče osoba koje su iz prve ruke svjedočile homofobiji u sportu i životu gay profesionalaca. Među njima je i priča Justina Fashanua, britanskog nogometaša koji je prvi javno priznao da je homoseksualac. Osam godina borio se sa stigmama, optužbama i napadima, a 1998. godine počinio je samoubistvo.

Muški poljubac na naslovnici L'equipea najhrabriji je potez velikih sportskih medija u Europi u izvještavanju o homofobiji. Mediji u SAD-u, Australiji i Kanadi napravili su taj korak ranije. ESPN je nedavno posvetio naslovnicu životnoj priči Simona Dunna, australskog igrača rugbyja koji se takmičio u bobu na Olimpijskim igrama 2014. godine i otvoreno je pričao o svojoj seksualnosti. (Index.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,