Ponedjeljak, 24. Juni 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Premunio čuveni njemački dizajner Karl Lagerfeld

Preminuo je Karl Lagerfeld, izvijestio je francuski magazin Closer.

Legendarni modni dizajner, koji je bio kreativni direktor Chanela, umro je u 86. godini, nakon višesedmičnog lošeg zdravstvenog stanja.

Lagerfeld je propustio dva Chanelova eventa u Parizu prošli mjesec, no modna kompanija saopćila je samo da se osjećao umorno, prenosi Index.hr.

Karl Lagerfeld rođen je 1933. u Hamburgu, a na čelu modne kuće, koju je osnovala Coco Chanel, bio je više od tri desetljeća. Godišnje je izdavao do osam kolekcija, a na vrhuncu i više – na radost modnih urednika, fanova i kolekcionara.

Njemački dizajner promijenio je originalno prezime Lagerfeldt u Lagerfeld, jer je vjerovao da “zvuči komercijalnije”. Bio je jedan od najplodnijih dizajnera u industriji, a dizajnirao je kolekcije i za vlastiti brend i modnu kuću Fendi.

Lagerfeld je bio poznat i po svom osebujnom izgledu u kasnijim godinama, redovno je nosio tamna odijela, repić i tamne sunčane naočale. “Ja sam kao karikatura sebe i to mi se sviđa”, rekao je o svom izgledu.

Uzrok smrti slavnog dizajnera zasad nije potvrđen, no brojni poštivaoci njegovog rada već se opraštaju od njega na društvenim mrežama. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,