Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo N. Armstrong: Ovo je mali korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo

NeilArmstrong1
Preuzmite sliku

Bivši NASA-in astronaut Neil Armstrong operisao je srce početkom ovog mjeseca. Umro je uslijed komplikacija koje su naslijedile nakon operacije. Imao je 82 godine.

\"NeilArmstrong1\"Prvi čovjek koji je nogom kročio na Mjesec preminuo je u subotu u 83. godini života uslijed komplikacija nakon operacije srca, javlja američki NBC.

Bivši NASA-in astronaut Neil Armstrong operirao je koronarne arterije početkom ovog mjeseca. Svoj 82. rođendan proslavio je 5. augusta.

Armstrong je zapovijedao letjelicom Apollo 11. Iskrcao se na Mjesec 21. jula 1969. godine u 02:56:20 UTC-a (u SAD-u je bio još 20. juli). Tada je izrekao čuvenu rečenicu: \”Ovo je mali korak za čovjeka, ali velik za čovječanstvo\”. Proveo je gotovo tri sata hodajući po Mjesecu sa svojim kolegom Edwinom \”Buzzom\” Aldrinom.

Prošlog novembra Armstrong je zajedno s još trojicom astronauta primio Kongresnu medalju časti, najviše civilno priznanje. Osim što je bio astronaut, pilot i svemirski inženjer, radio je i kao profesor na sveučilištu u Cincinnatiju. Od prve supruge se rastao 1994., nakon 38 godina braka. Potom se ponovno oženio i s drugom suprugom Carol vrlo povučeno živio u predgrađu Indian Hilla.

Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: