Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo jedan od najvećih rock gitarista svih vremena

Preuzmite sliku

Jedan od najvećih rock gitarista svih vremena Jeff Beck preminuo je u 79. godini života nakon što je obolio od bakterijskog meningitisa, javlja Guardian. Njegova porodica podijelila je ovu tužnu vijest.

“U ime porodice, s dubokom tugom dijelimo vijest o smrti Jeffa Becka. Nakon što je iznenada obolio od bakterijskog meningitisa, u utorak je u miru preminuo. Njegova porodica traži privatnost dok procesuiraju ovaj golemi gubitak”, stoji u njihovoj izjavi.

Beck je bio univerzalno priznat kao jedan od najtalentiranijih i najznačajnijih gitarista na svijetu i svirao je uz neke od najvećih umjetnika rocka, bluesa i jazza.

Tokom svoje istaknute, više od 50 godina duge muzičke karijere, zaradio je nevjerojatnih osam Grammy nagrada, Rolling Stone ga je uvrstio među “100 najvećih gitarista svih vremena“, a dva puta je primljen u Rock & Roll Hall of Fame – jednom kao član Yardbirdsa i drugi put kao solo umjetnik.

U ljeto 2016. gitaristički virtuoz proslavio je svojih pet desetljeća glazbe izvanrednim koncertom u poznatom Hollywood Bowlu s posebnim gostima među kojima su bili Buddy Guy, Steven Tyler, Beth Hart, Billy F. Gibbons i Jan Hammer.

Prošle jeseni završio je uspješnu sjevernoameričku turneju s Johnnyjem Deppom.

“Čak i u Yardbirdsima, imao je ton koji je bio melodičan, ali direktan – vedar, hitan i nervozan, ali sladak u isto vrijeme. Moglo se reći da je ozbiljan gitarist, i išao je za tim. Nije se suzdržavao. Postajao je sve bolji i bolji. A iza njega smo mi, obični smrtnici”, jednom se prisjetio Jimmy Page iz Led Zeppelina.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,