Petak, 15. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo glumac i bodybuilder koji je stajao iza lika Dartha Vadera

Preuzmite sliku

David Prowse, britanski bodybuilder i šampion u dizanju tegova, koji je u originalnoj “Star Wars” (Ratovi zvijezda) trilogiji igrao negativca Dartha Vadera, umro je u 85. godini, potvrdio je njegov agent Thomas Bowington za Hollywood Reporter.

Prowse je portretisao Dartha Vadera, odnosno “dao” mu tijelo, dok je glas čuvenom negativcu pozajmio James Earl Jones, prenosi N1.

Prowse je bio i čudovište u nekoliko filmova o Frankesteinu, a pojavljivao se i u “Paklenoj narandži”, Stanleyja Kubricka.

 • “Neka sila bude uz njega, uvijek! Iako poznat po tome što je glumio mnoga čudovišta, za mene i sve koji su poznavali Davea i surađivali s njim, on je bio heroj”, rekao je Bowington dodajući da je Prowseova smrt potresna za “milione obožavatelja širom cijelog svijeta”.

  Na filmu je debitovao 1967. godine u Casinu Royaleu Jamesa Bonda, a manja uloga u tom filmu donijela mu je nekoliko drugih uloga, što je na kraju dovelo do poziva na audiciju za Ratove zvijezda 1977. godine. Prowse je mogao birati hoće li glumiti Vadera ili Chewbaccu, prenosi 24sata.info.

 • O njemu je snimljen i dokumentarni film “I am Your Father”, nazvan po čuvenoj rečenici koju izgovara Darth Vader.

  Bio je i trener Christopheru Reeveu kada se pripremao za ulogu Supermana krajem 70-ih.

  Sa 50 godina i dalje je mogao da podigne 317 kilograma iz tzv. deadlifta.

  Rođen je u Bristolu, 1935. godine.

  2011. godine objavio je i autobiografiju ”Ravno iz usta Sile”.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,