Nedjelja, 20. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Preminuo čuveni američki glumac i dobitnik Zlatnog globusa

Preuzmite sliku

Poznati američki glumac, 79-godišnji Peter Fonda, kojeg se najviše sjećamo po filmu “Goli u sedlu”, umro je od raka pluća u petak ujutro u svojoj kući u Los Angelesu u krugu svoje porodice.

– S dubokom tugom javljamo da nas je napustio Peter Fonda – objavila je portparolka porodice, prenosi Index.hr.

Snimio je više od 50 filmova, a za film “Uleejevo zlato” (Ulee's Gold) iz 1997. godine dobio je Zlatni globus za najboljeg glumca.

Ipak, najviše će ostati upamćen po filmu “Goli u sedlu” (Easy Rider) iz 1969. godine u kojem on i Dennis Hopper (1936 – 2010) imaju glavne uloge, dok se Jack Nicholson, koji je kasnije postao velika zvijezda, pojavljuje u jednoj manjoj ulozi.

U tom filmu dvojica bajkera putuju motociklima po Americi, putem sreću različite ljude i moglo bi se reći da su u potrazi za stvarnom Amerikom. Kritičari ga smatraju jednim od najutjecajnijih američkih filmova s kraja 60-tih godina prošlog vijeka, a s godinama je stekao kultni status.

Otac Petera Fonde bio je legendarni glumac Henry Fonda (1905–1982). Također, njegova sestra je istaknuta glumica Jane Fonda (81), kao i njegova kći Bridget Fonda (55).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,