Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Premijerno prikazan film Nađe Mehmedbašić \”Životna uloga\”

film-zivotna-uloga
Preuzmite sliku

Film počinje tako što se s Nerminom Nekom Tulićem gledalac susreće 1991. godine kada tumači ulogu Mula Mustafe Bašeskije u predstavi \”Bašeskija: San o Sarajevu\”

\"film-zivotna-uloga\"U okviru Sarajevo film festivala (SFF) danas je premijerno prikazan film Nađe Mehmedbašić „Životna uloga\”.

\”Životna uloga\” priča je o sarajevskom glumcu Nerminu Tuliću i njegovoj porodici. Priča je o tome kako nas život nekada na jako surov način uči pravim vrijednostima.

Kako je istakla Mehmedbašić ovo je priča o borbi ali prije svega o ljubavi.

Film počinje tako što se s Nerminom Nekom Tulićem gledalac susreće 1991. godine kada tumači ulogu Mula Mustafe Bašeskije u predstavi \”Bašeskija: San o Sarajevu\”.

Nermin Tulić 1992. teško je nastradao pogođen granatom. Tad je ostao bez donjih ekstremiteta.

I skoro u isto vrijeme kada Tulića operišu i dok se bori za život njegova supruga Maja porađa se samo sprat niže. U Istoj bolnici.

I tad počinje borba za novi život, za život dostojan čovjeka u gotovo nemogućim uslovima.

Film na kojem je Nađa Mehmedbašić radila dvije godine prati sudbinu sarajevskog glumca koji će se u augustu 1993. vratiti na scenu i to upravo predstavom \”Bašeskija: san o Sarajevu\”.

Film ističe snagu čovjeka koji i pored svega uspijeva vratiti se svojim ulogama u pozorištu. Ali koji će istači da je njegova najznačajnija uloga uloga oca i muža. Jer zbog tri kćerke, od kojih je najstarija kad je rat počeo imala 10 mjeseci a druge dvije su rođene u ratu, vrijedilo se boriti.

Kao što je također vrijedilo boriti se i zbog nesebične ljubavi njegove supruge Maje.

Nakon svega Nermin Tulić ustvrdit će da je on sretan čovjek. Jer nije mu se desilo što i njegovom liku iz filma „Belvedere\” Ahmeda Imamovića da ostaje sam.

Nakon projekcije Nermin Tulić je rekao da je ovaj film ostvario cilj ako nekome pomogne, ako nekoga ojača.

Nađa Mehmedbašić uspjela je ispričati priču. Sudbinsku, stvarnu. Bez suvišnih dijelova, bez patetike, kojoj pečat daje i odlična montaža Ekrema Mulahasanovića.

Oslobođenje / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: