Nedjelja, 21. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prebrodite pomicanje kazaljke sata uz šest jednostavnih savjeta

satovi-vrijeme
Preuzmite sliku

Nakon gotovo pola godine zimskog računanja vremena ove noći izgubili smo sat sna zbog pomicanja kazaljki unaprijed. Promjena računanja vremena izaziva stres za organizma i uzrokuje nesanicu, manjak energije, umor, ali i srčane udare.

\"satovi-vrijeme\"Za razliku od mozga, biološki sat ne zna da se vrijeme promijenilo zbog čega se ritam spavanja mijenja, a ljudi u noći promjene ne mogu normalno usnuti, piše američki portal sparkpeople.com. Da biste se što bolje prilagodili novoj promjeni stručnjaci savjetuju da više vježbate, promijenite ishranu i razvedrite se, prenosi 24sata.

– Prva tri dana naviknite tijelo na promjene, idite na spavanje 30 minuta ranije nego inače i budite se pola sata prije. Tokom dana upijajte što više sunčeve svjetlosti jer će vam dati preko potrebne energije da izdržite dan – savjetuje dr. Jain Vivek, stručnjakinja za spavanje.

Ključ je u dosljednosti

Uspostavite rutinu spavanja i držite se je svaki dan, to će omogućiti brže prilagođavanje. Tuširanje vrućom vodom prije lijeganja u krevet pomoći će tijelu da se smiri, ali izbjegavate čitanje knjige i gledanje TV-a prije spavanje jer uzrokuju nesanicu. Vaše tijelo mora znati da je krevet mjesto za počinak.

Igrajte se dan-noć

Prava doza svijetla i tame pomaže biološkom satu da se što brže prilagodi. Ujutro, nakon buđenja odmah otvorite zastore i uživajte u suncu, a navečer sve zatvorite kako bi tijelo znalo da je vrijeme za počinak. Jaka ulična rasvjeta uzrokuje pad hormona melatonina i izaziva poremećaj sna, a samim time i bioritma.

\"Sat-Ljetno-Vrijeme\"Hrana

Kako bi što lakše prebrodili ljetno računanje vremena počnite sa detoksikacijom organizma. Izbacite masnu hranu i zamijenite je voćem i povrćem. Zbog pomicanja sata najvjerovatnije ćete biti gladni ranije nego inače, a to predstavlja veliko opterećenje za organizam posebno jetru kojoj treba sedam dana kako bi se naviknula na promjenu. Radu jetre pomažu kopriva i maslačak koje možete piti kao čaj.

Vježba

Redovnim vježbanjem otpušta se serotonin ili hormon sreće koji pomaže organizmu da se što brže i bezbolnije prilagodi novim promjenama. Vježbate što ranije u danu, po mogućnosti na otvorenom. Vježbanje u kasnijim satima izbjegavajte jer utiče na kvalitetu sna.

Nema drijemanja

Izbjegavajte popodnevno drijemanje jer će tijelo misliti da se vrijeme nije promijenilo pa će prilagođavanje teći teže i sporije. Umjesto toga krenite u kratku šetnju i istežite se. Ako ne možete izdržati bez popodnevnog odmora, odspavajte ne više od 20 minuta.

Izbjegavajte alkohol i kofein

Teški obroci u večernjim satima i alkohol remete ritam spavanja jer utiču na ravnotežu hormona zbog čega teže usnemo i budimo se. Stručnjaci savjetuju izbjegavanje teške hrane tri sata prije spavanja jer izaziva nesanicu. Ljubitelji kafe trebali svoj omiljeni napitak popiti najkasnije do pet sati popodne u protivnom će to uticati na njihov san.

Izvor: Sutra.ba / Tuzlanski.ba

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: