Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Prava ljubav ili nezdrava opsesija? Brak Marilyn Monroe o kojem se i danas priča

Preuzmite sliku

Marilyn Monroe i Joe DiMaggio i danas se ističu kao primjer ostvarenog američkog sna. Holivudska glumica i jedan od ponajboljih igrača bejzbola u historiji toga sporta imali su vrlo skromne početke, ali zahvaljujući svojem talentu ostvarili su veliku slavu i uspjeh.

O njihovu se braku – sklopljenom 14. januara 1954. godine – i dalje raspravlja.

Joe DiMaggio u prvoj polovici 20. stoljeća oborio je brojne rekorde igrajući za New York Yankees, a mediji su ga tretirali kao sportsko božanstvo. Kad je u decembru 1951. godine objavio da odlazi u mirovinu, obožavatelji bejzbola bili su neutješni. On si je pak odlučio ispuniti veliku želju i upoznati mladu glumicu u usponu Marilyn Monroe, o kojoj nije mogao prestati razmišljati.

Marilyn je bila uspješni fotomodel, imala je manje uloge u filmovima i pokušavala se probiti u glumačkom svijetu. Kad joj je poznanik rekao da ju Joe DiMaggio želi upoznati, bila je vrlo skeptična. Međutim u konačnici je pristala na susret.

 • Očekivala sam upadljivog sportaša iz New Yorka, a umjesto toga upoznala rezerviranog tipa koji mi se nije upucavao na prvom sastanku, napisala je glumica u svojoj autobiografiji “Moja priča”. Ponašao se prema meni kao da sam nešto posebno, dodala je.

  Joe je odlučio udvarati joj se poput pravog džentlmena, iako je hemija između njih od početka bila eksplozivna.

  Kad smo se našli u spavaćoj sobi, bilo je to poput borbe bogova – iznad nas su se nadvili grmljavinski oblaci i sijevale munje, priznao je sportaš u knjizi “Dinner With DiMaggio: Memmories of an American Hero” autora Rocka Positana.

  Započeli su vezu na daljinu jer su živjeli na različitim stranama Sjedinjenih Američkih Država – ona u Kaliforniji, a on u New Yorku. Vrlo su brzo počeli razgovarati i o braku jer su shvatili da ne žele predugo biti udaljeni jedno od drugoga. Uz to su se željeli skrasiti.

  Na veliko iznenađenje medija, spojili su ugodno s korisnim te sudbonosno da izgovorili u gradskoj vijećnici u San Franciscu 14. januara 1954. godine na putu prema Japanu, gdje je Joe imao nekih poslovnih obveza. Crkveno vjenčanje nije dolazilo u obzir jer su oboje već imali jedan brak iza sebe – on s glumicom Dorothy Arnold, s kojom je imao sina Josepha, a ona sa komšijom iz djetinjstva Jamesom Doughertyjem.

 • Brak između Marilyn i Joea od samih je početaka bio vrlo izazovan. Tokom medenog mjeseca u Japanu Marilyn je zamoljena da otputuje i nastupi u Koreji za američke vojnike koji su tamo bili stacionirani. To je i učinila.

  Kako je rasla popularnost Marilyn Monroe i njezin status seks-simbola, tako je i Joe počeo pokazivati sve veće znakove ljubomore. Potaknut pićem, počeo se uplitati i u odluke o filmovima u kojima će njegova supruga glumiti. Kap koja je prelila čašu? Snimanje danas legendarne scene u filmu “Sedam godina vjernosti” na križanju avenije Lexington i 52. ulice u New Yorku.

  Studio 20th Century Fox dojavio je medijima da 15. septembra 1954. godine dođu na spomenutu lokaciju kako bi uživo vidjeli podizanje Marilynine haljine na rešetki podzemne željeznice te razotkrivanje njezinih nogu i bokova. Iako je scena ušla u anale američke kinematografije te otvorila glumici brojna vrata, Joe je bio bijesan. Par se posvađao te večeri, a nekoliko sedmica kasnije Marilyn je zatražila rastavu jer je Joe bio „mentalno okrutan“.

 • Ispričao se za svoju okrutnost, krenuo na liječenje od alkoholizma te počeo ići kod psihijatra. Međutim par se svejedno razveo. Nakon Marilynina braka s Arthurom Millerom, ali i navodne afere s predsjednikom Kennedyjem, DiMaggio je ponovo pitao da se uda za njega.

  Vratio se u njezin život kako bi joj ponudio trunku stabilnosti. Želio je odmaknuti od „lošeg društva“ i još gorih navika. Marilyn je, naime, patila od depresije, bila na psihijatrijskom liječenju te uzimala droge, koje su je na kraju koštale i života.

  Predozirala se barbituratima te je pronađena u krevetu bez svijesti 5. avgusta 1962. godine. Upravo je Joe bio taj koji je organizirao njezin sprovod, ali i dostavu šest ruža na njezin grob tri puta sedmično u razdoblju od čak 20 godina.

  Nikada se više nije oženio, a njegovi prijatelji kažu i da je do kraja života volio Marilyn. (zadovoljna.hr)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,