Subota, 4. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Poznati koji su izgubili bitku s AIDS-om: Mnogi od njih nisu ni znali da su oboljeli

U svijetu je, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u 2015. godini s HIV infekcijom živjelo 36,7 miliona ljudi, od čega je bilo 2,1 miliona novih slučajeva zaraze. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milion ljudi. U zemljama EU-a godišnje se dijagnostifikuje oko 30.000 novozaraženih, pa su HIV infekcija i AIDS i dalje od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Evropi.

Virus HIV-a spada u spolno i krvlju prenosive infekcije, napada imunološki sistem i uzrokuje doživotnu hroničnu bolest koja najčešće dugi niz godina nema simptoma. Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica kod ubrizgavanja droga), te sa zaražene majke na dijete. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a, koji je krajnji stadij HIV infekcije, a nastaje uslijed uništenja imunološkog sistema, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta. Jedini način otkrivanja i dijagnostifikovanja infekcije HIV-om je testiranje, a može se obaviti u zdravstvenim ustanovama i pojedinim zadrugama.

Poznati koji su izgubili bitku s AIDS-om

Njihove priče, bolest i tragični završeci ljudima su postali podsjetnik na to koliko ta bolest može biti opasna. Ovi istorijski velikani izgubili su bitku s AIDS-om i većina ih je umrla od bolesti koje su nastale kao komplikacija uzrokovana AIDS-om. Mnogi od njih sve do kraja nisu ni znali da nose virus u sebi.

1. Freddie Mercury

Freddie Mercury prva je svjetska zvijezda za koju je javno bilo poznato da je preminuo od posljedica AIDS-a. Umro je od upale pluća izazvane AIDS-om 1991. Imao je samo 45 godina. Samo nekoliko dana prije objavio je saopštenje o svojoj bolesti.

 • 2. Liberace

  Ovaj umjetnik preminuo je od komplikacija izazvanih AIDS-om 1987. Nikad nije javno priznao da je gay, a čak je tužio jedan magazin kada su to napisali o njemu iako je njegova seksualna sklonost bila poznata.

  3. Eazy-E

  Ovaj reper završio je na hitnoj zbog teškog napada nečega za što je on mislio da je astma. Dijagnostifikovali su mu HIV i za manje od mjesec dana umro je od komplikacija izazvanih AIDS-om.

  4. Rock Hudson

  Smatra se jednim od najboljih glumaca svih vremena. Bilo je poznato da je gay, ali nikad to nije priznao u javnosti. Objavio je da ima AIDS 1985., a umro je samo tri mjeseca poslije.

 • 5. Tom Fogerty

  Gitarist benda Creedence Clearwater Revival umro je od AIDS-a 1990. nakon što je dobio HIV transfuzijom krvi.

  6. Anthony Perkins

  Najpoznatiji po svojoj ulozi u filmu Psycho, iako je do tada već bio nominiran za Tonyja i Oscara te osvojio Zlatni globus. Bilo je poznato da ima odnose i sa ženam i muškarcima. Umro je od upale pluća 1992. uzrokovane AIDS-om, a uz njega je bila supruga Berry Berenson i njihova dva sina.

  7. Brad Davis

  Najpoznatiji je po svojoj ulozi u filmu Midnight Express. Bio je bivši ovisnik o drogama, a volio je i muškarce i žene i to je javno priznao. Saznao je da ima HIV 1985. ali morao je to skrivati kako bi mogao nastaviti raditi i uzdržavati porodicu. Imao je suprugu i sina. Njegova udovica Susan Bluestein nastavila je raditi kao aktivist AIDS-a.

  8. Arthur Robert Ashe Jr.

  Svojevremeno je bio najbolji američki teniser. Osvojio je tri Grand Slama čime se svrstava među najbolje tenisere iz SAD-a. Zarazio se virusom HIV-a najvjerojatnije transfuzijom krvi nakon druge operacije srca. Tu tajnu dugo su čuvali od javnosti najviše zbog svoje kćerke, koja je u vrijeme kada je to saznao, imala dvije godine. Preminuo je od upale pluća izazvane AIDS-om 1993.

  9. Ivica Vdović

  Bubnjar grupe EKV bio je prva osoba registrovana kao HIV pozitivna u bivšoj Jugoslaviji. Umro je 1992. u 31. godini.

  10. Gia Carangi

  Jedna od supermodela svog vremena, kasnih 70 i ranih 80-ih, Gia je bila posvuda – na naslovnicama Voguea, Cosmopolitana i lice poznatih modnih kuća. Postala je ovisnica o heroinu i ubrzo je i njena karijera počela odumirati. Kasnije se zarazila HIV-om i umrla od komplikacija uslijed AIDS-a sa samo 26. godina. (24sata.hr)

 • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,