Četvrtak, 1. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Poznati glumac pokrenuo fond UN za ugrožene poljoprivrednike

Preuzmite sliku

Britanski glumac Idris Elba i njegova supruga Sabrina Elba pokrenuli su fond Ujedinjenih naroda za ruralne poljoprivrednike i zajednice u zemljama u razvoju koji su pogođeni pandemijom koronavirusa, objavili su Ujedinjeni narodi.

Projekat ima za cilj prikupiti 200 miliona dolara od vlada, zaklada i privatnog sektora u nastojanju da pomogne manjim poljoprivrednim gospodarstvima da prežive ekonomsku krizu koju donosi pandemija, prenosi Hina.

Britanski glumac i njegova supruga, koji su u ponedjeljak postali UN-ovi veleposlanici dobre volje, osnovali su zakladu za pomoć protiv ruralnog siromaštva pri UN-ovu Međunarodnom fondu za razvoj poljoprivrede (IFAD).

Idris Elba kazao je da razumije da zemlje trebaju voditi računa o svojim stanovnicima, no da je globalna akcija pitanje svačijeg interesa.

“Dokle god će pandemija posvuda harati, predstavljat će prijetnju za sve”, kazao je glumac.

“UN-ov Međunarodni fond za razvoj poljoprivrede treba veću pomoć kako bi nastavio posao koji je očajnički potreban kako bi se održali sustavi proizvodnje hrane u ruralnim područjima. Želimo li izaći iz ove krize zajedno i izbjeći bespotrebnu glad i patnju”, istaknuo je Elba.

Prema podacima IFAD-a, oko 80 posto najsiromašnijih ljudi na svijetu živi u ruralnim područjima i većina njih ovisi o malim farmama na kojima zarađuju za život.

Po procjenama UN-ova međunarodnog fonda, pandemija koronavirusa mogla bi ugroziti postignuća koja su ostvarivana godinama u smanjivanju ruralnog siromaštva.

Izvršni direktor IFAD-a Gilbert F. Houngbo pozvao je svijet da spriječi da zdravstvena kriza preraste u krizu gladi i nedostatka hrane. Učinci krize pogađaju sve nas, no posebno razarajući učinak kriza ima na one koji su već sada siromašni i na rubu gladi, kazao je čelnik UN-ova fonda za poljoprivredu.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,