Utorak, 15. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Potresne sudbine slavnih žena: One su silovane i zlostavljane

Preuzmite sliku

Glas žena koje su doživjele nasilje u porodici i u vezama i onih koje su bile zlostavljane glasno se čuje tek posljednjih nekoliko godina. I dok se svijet zgražava nad ogromnim porastom nasilja nad ženama, činjenica je da ono oduvijek postoji, samo što se o tome nije javno govorilo.

Ove poznate dame ispričale su svoje potresne priče kako bi podigle svijest o spomenutoj problematičnoj tematici te pomogle zlostavljanim ženama da prekinu šutnju.

Oprah Winfrey

 • Oprah Winfrey
 • Oprah Winfrey (62) otvoreno je pričala o seksualnom zlostavljanju koje je trpjela od svoje devete godine i zbog kojeg je ostala trudna kada je imala četrnaest godina. Silovao je rođak koji je osuđen na četrnaest godina zatvora.

  U vrijeme kada je bila tinejdžerica poslali su je živjeti kod oca. Vernon Winfrey odmah na početku, ne znajući da je Oprah k njemu sigla u drugom stanju, svojoj mezimici postavio stroga pravila ponašanja, piše 24sata.hr.

  – Rekao mi je da bi radije vidio svoju kćer kako pluta u rijeci nego da porodici nanese sramotu rodivši nezakonito dijete. Dok mi je on to govorio, ja sam znajući već da sam u drugom stanju, jedini izlaz vidjela u samoubistvu– ispričala je Oprah koja ipak nije digla ruku na sebe, ali je pokušala nekolicinom očajničkih poteza potražiti pomoć.

  Kako bi prekinula neželjenu trudnoću, tada četrnaestogodišnja djevojčica probala je svašta, pa je pila čak i deterdžent za pranje suđa. Međutim, kao pravi borac, Oprah je spontani pobačaj nakon kojeg je izgubila dijete shvatila kao šansu za novi početak.

  Anne Heche

 • Anne-Heche
 • Glumica Anne Heche (47) imala je stravično djetinstvo. Nju je silovao otac sve dok nije napunila 12 godina. Anne je naknadno otkrila i da je od njega dobila herpes. Ona je kasnije ispričala kako je ‘bježala u četvrtu dimenziju’ mašte te da joj je upravo to pomoglo da preživi to razdoblje.

  – Silovao me je. Imao me je. Gušio me je. Oborio je me je na zemlju i silovao me je. Djeci je jako teško pričati o seksualnom zlostavljanju jer ne razumiju da se to događa – ispričala je glumica.

  Teri Hatcher

 • Teri-Hatcher
 • ”Očajna domaćica” Teri Hatcher (51) djetinstvo pamti po užasnoj traumi. Naime, kada je imala samo pet godina silovao je ujak. Glumica je 2002. godine na sudu svjedočila protiv silovatelja koji je osuđen na četrnaest godina zatvora.

  Queen Latifah

 • Queen Latifu (46) silovao je mladić koji je čuvao dok je bila dijete. Dugo je šutila o tome, ali odlučila je sve ispričati kada je s 22 godine izgubila brata. Njena majka ostala je zapanjena, a otac nije rekao ni riječ. Dugo je odlazila psihijatru kako bi se naučila nositi s traumom.

  Rita Hayworth

 • Rita-Hayworth
 • Poznatu američku glumicu silovao je otac koji je trenirao da bude plesačica. To se događalo sve dok nije odrasla, a Rita nije ni bila svjesna da ovakva veza između oca i kćeri nije primjerena. (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , ,