Srijeda, 28. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Potiče iz siromašne porodice, često je gladna išla u krevet, a danas je na vrhu: “Jedina u porodici nisam zatrudnjela sa 17”

Preuzmite sliku

Dobitnica Oscara za najbolju glumicu Jessica Chastain prošla je trnovit put kako bi postala jedna od najplaćenijih i najcjenjenijih glumica u Hollywoodu. Magazin Time 2012. godine uvrstio ju je na popis najutjecajnijih osoba svijeta, a redovno se pojavljuje i na listama najljepših žena u Hollywoodu. 

Rođena je u Sacramentu, u porodici oca bubnjara i majke prodavačice brze hrane na uličnom štandu. Oboje su bili tinejdžeri kad se Jessica rodila, a ona ima dvije sestre i dva brata. Iako nikad nije željela previše pričati o odnosima u porodici, jednom prilikom je otkrila da na njenom rodnom listu nema imena oca.

 • Nikad nije živjela s ocem niti uspostavila odnos s njim, a njena majka je potom bila s nekoliko partera, od kojih je jedan bio nasilan. Sreću je pronašla s vatrogascem Michaelom Hasteyjem, za kojeg je Jessica kasnije medijima rekla da je bio prvi muškarac u porodici koji joj je pružio sigurnost.

  “Jedan od majčinih partnera ušao je u sobu i zgrabio odjeću s poda. Želio je da je pospremim, a kad sam mu rekla da mi je vrati, opalio mi je šamar. Instinktivno sam ga opalila nogom u međunožje, pao je na pod. Pobjegla sam dok se ne smiri, a iako nisam znala šta će se dogoditi, bila sam ponosna na sebe što sam mu uzvratila”, ispričala je kasnije.

  Istaknula je da nasilnicima ne treba opraštati.

  “Oni su obično slabići koji se boje snažnih osoba. Ako im uzvratiš, razmislit će prije nego što ti ponovno pokušaju nauditi”, rekla je.

 • Njena majka radila je nekoliko poslova kako bi ih prehranila, a često je Jessica odlazila u krevet gladna. Nisu mogli plaćati stanarinu pa su se često selili, no uvijek su ostajali u siromašnim četvrtima Sacramenta. Ipak, za svoju majku kaže da je bila jako brižna, kao i baka Marilyn koja je glumicu vodila u kino, prenosi index.hr.

  “Nisam imala onakav život kakav biste možda mislili da sam imala kad me vidite”, rekla je.

  U srednjoj školi postala je buntovnica. Vršnjaci su joj se rugali zbog crvene kose i pjegica pa je počela markirati. Nije se ni družila s vršnjacima na zabavama, već je čitala Shakespeareove drame i maštala o danu kad će postati glumica. Otkrila je da je zahvalna baki koja ju je vodila na kurs plesa, ali i udruženju Planned Parenthood koja mladima dijeli kontracepciju kako bi smanjila broj tinejdžerskih trudnoća.

  “Zbog njih sam postala prva djevojka u svojoj široj porodici koja nije ostala trudna sa sedamnaest godina. Zbog njih sam mogla sanjati o ljepšoj budućnosti i postizanju nečeg u životu. Ko zna šta bi bilo da ih nema”, rekla je.

 • Nakon srednje škole upisala je gradski koledž u Sacramentu, a potom i akademiju dramskih umjetnosti te radila uz studij kako bi ga mogla platiti. Zbog uloge u Romeu i Juliji dobila je stipendiju za prestižnu školu Julliard u New Yorku, na kojoj je diplomirala 2003. godine.

  Na prvoj rundi audicija doživjela je samo odbijanje.

  “Cure na audicijama bile su preplanule plavokose mršavice, ja sam bila crvenokosa, pjegava cura s oblinama. Rekli su mi da nisam dovoljno lijepa”, rekla je.

  Njena mlađa sestra Juliet zbližila se s ocem prije nego je počinila samoubistvo pritisnuta teretom depresije i ovisnosti. Imala je samo 24 godine. Upravo je svoj govor nakon primitka Oscara Jessica posvetila podizanju svijesti o prevenciji samoubistava.

  “Njena smrt potpuno me promijenila, ništa mi više nije bitno. Shvatila sam da su gluma, filmovi, haljine i Oscari nevažni”, rekla je.

  Tad je mislila odustati od glumačke karijere, no sudbina je htjela da joj stignu prve ponude za uloge u serijama Hitna služba i Zakon i red, te predstavi Wildeova Salome s Alom Pacinom.

  Najprije je dobila manje uloge u filmovima, a nakon što je na predstavi upoznala režisera Neda Bensona snimila je Nestanak Eleanor Rigby. Uplovili su i u vezu, koja je završila 2010. godine.

  Prva velika uloga u filmu bila joj je u Tajnom životu kućnih pomoćnica, a donijela joj je nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje sporedne glumice. Potom je snimila Zero Dark Thirty i Mama koji su postigli uspjeh u Americi.

 • Na modnoj reviji kuće Moncler upoznala je sina talijanskog grofa Giana Lucu Passija de Preposuloa. On se zbog nje preselio u Ameriku, a svoju su vezu javno objavili 2013. godine na zabavi uoči Oscara.

  Godinu dana kasnije kupili su stan u New Yorku, a 2017. godine vjenčali su se na imanju njegove porodice u Carboneri, pred brojnim Jessicinim kolegama. Ona je nosila vjenčanicu modne kuće Givenchy. Godinu kasnije surogat majka rodila im je kćerku Giuliettu, a prije dvije godine dobili su drugo dijete kojem nisu otkrili ime.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje