Nedjelja, 5. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Posljednji ispraćaj Massima Savića: “Zbogom, veličanstveni umjetniče, zbogom, prijatelju”

Preuzmite sliku

Na Gradskom groblju Zadaru danas je bio posljednji ispraćaj Massima Savića. Na groblju je bio tristotinjak ljudi. Svirao je Rekvijem od Mozarta

Massimo Savić, jedan od najboljih muzičara na ovim prostorima, sahranjen je danas u Zadru.

Na groblju su bili brojni prijatelji i obitelj, ali i obožavatelji. Sveukupno je bilo tristotinjak ljudi.

Među prvima je stigla Marina Tomašević.

– Znamo se preko 40 godina, još iz doba Doriana Greya. Ja sam jako bila ponosna na njega. Stalno sam se veselila druženju s njim u Zadru. Svi putevi vode u Zadar, i ovo me strašno, ali strašno šokiralo. Ni u primisli mi nije bilo da će se ovako nešto dogoditi, i to tako naglo – rekla je vidno potresena Marina Tomašević.

Stigli su i brojni kolege, Gibonni, porodica Huljić…

  • – Svak će ga pamtiti po svome. Kad čovjek ode, i kad svakog koji ga voli i koji ga se sjeća, ostavlja jednu kredencu uspomene. Neke stvari i ne želiš dijeliti s javnosti, ali ono što se možemo složiti da je bio jedna posebna i dostojanstvena figura. On je stvarno posebno proživljavao umjetnost i ozbiljno shvaćao ono što radi. Uvijek ostaje taj glas. I to će ostati specifično. A oni koji ne znaju kakva je on bio osoba, pamtit će ga po njegovom pjevanju – rekao je Tonči Huljić, Massimov kolega i veliki prijatelj.

  • – Izgubio je Zadar previše, a Hrvatska jako puno. Ja mislim da ljudi koji su kreativni, njih pamtimo po zenitu. To je malo drugačije. Nije sad samo stvar koliko je ostavio iza sebe, već koliko je još mogao dati. On je sad bio najvitalniji. Nisam ni znao da je bio bolestan, to jest, čuli smo se prije tri sedmice. Imali smo neke planove za neku TV emisiju, i ovo mi je bio veliki šok. Kad gledaš mojim očima, on je bio u cvijetu mladosti. Ne gledaš dob prema rodnom listu nego gledaš kao koja je kreacija u tebi – rekao je Gibonni.

    – Bio je veliki artista, umjetnik, veliki prijatelj. To je veliki gubitak za hrvatsku glazbu – rekao je Giuliano.

    Podsjetimo, Massimo je preminuo od karcinoma pluća 23. decembra.

    – Naš tata, suprug, ponos i ljubav, Massimo Savić, napustio nas je nakon kratke, ali herojske borbe. Iako je otišao s ovoga svijeta, u našim će dušama živjeti vječno; nasmijan, topao, snažan, pun ljubavi i satkan od umjetnosti. Zauvijek ćemo biti tvoje cure. Eni i Mirna – objavile su tada Massimove supruga i kći. (24sata.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje