Četvrtak, 30. Juna 2022.
Tuzlanski.ba logo

Posljednja holivudska zvijezda veća od života: Tom Cruise je poput stvarnog superjunaka

Preuzmite sliku

Tom Cruise je u Cannesu nakon 30 godina izbivanja kako bi promovisao nastavak “Top Guna”, filmskog hita iz 80-ih godina koji mu je definisao karijeru. Mnogo se toga od tada promijenilo u filmskoj industriji, osim njegovog zvjezdanog statusa.

Takva vrsta dugovječnosti rijetka je u Hollywoodu gdje su filmski serijali o superjunacima studijima postali finansijski mnogo važniji od glumica i glumaca.

Kad je Cruise posljednji put bio u Cannesu, na premijeri neuspješnog filma “Daleki horizonti” s tadašnjom suprugom Nicole Kidman, bio je samo jedna od holivudskih superzvijezda, prenosi Hina.

Tada su velikim ekranom vladali i Kevin Costner, Mel Gibson i Bruce Willis i svi od tada izblijedjeli.

 • “Cruise je uspio zadržati svoju komercijalnu vrijednost iako filmskim studijima dominiraju franšize o superjunacima”, kaže Paul McDonald, profesor medijskih industrija na Kraljevskom koledžu u Londonu.

  “To posebno dobija na težini s obzirom da će mu ove godine biti šezdeset.”

  Filmovi u kojima je Cruise bio glavni glumac zaradili su diljem svijeta osam milijardi eura.

  “Top Gun: Maverick” sigurno će dodatno obogatiti taj konto. A pošto su i kritike na novi Top Gun odlične, film će zacementirati Cruiseov status “posljednje holivudske zvijezde svoje vrste, veće od života i to u doba kad su slavni glumci veliki onoliko koliko su im velike akcijske figurice”, napisao je IndieWire.

  Karijera posvećena kinu

  Nastavak Cruiseova uspjeha izgledao je daleko od sigurnog početkom stoljeća kad su na vrhuncu bile kontroverze oko njegove povezanosti s Scijentološkom crkvom i razlaza s kolegicom Katie Holmes.

  Holivudski stroj također se mijenjao i zvijezde poput njega postale su manje važne od brendova sa superherojima.

  “Batman je najbolji primjer toga. Više od pola filma junak je pokriven maskom i ljude uglavnom nije briga je li iza nje Robert Pattinson, Ben Affleck ili netko treći”, objašnjava McDonald.

  Cruise se, međutim, uspijeva predstaviti poput svojevrsnog stvarnog superjunaka.

 • “Dio njegove mistike je u tome što sam izvodi svoje vratolomije, pilotira avionima, skače sa zgrada. Teško je gledati film i ne pomisliti, šta sve taj tip može?”, rekao je filmski analitičar Paul Dergarabedian.

  Pošto uskoro slijede dva nastavka “Nemoguće misije”, koje će u kina 2023. i 2024., malo je vjerovatno da će Cruiseova zvijezda uskoro zgasnuti.

  “Vlasnici kinematografa ga jako vole jer je cijelu karijeru posvetio kinu. Njegovi filmovi zamišljeni su i snimani tako da je užitak gledanja najbolji na velikom ekranu”, dodaje Dergarabedian.

  “Producirao sam četrdesetak filmova”, rekao je Cruise nedavno časopisu Empire. “Odgovoran sam za hiljade, ako ne i desetke hiljada radnih mjesta”.

  Ta ga je posvećenost kinu dovela u sukob s vlastitim studijem. Navodno je tužio Paramount jer je za iduću “Nemoguću misiju” predvidio samo 45 dana prikazivanja u kinima. Spor još nije riješen, objavio je The Hollywood Reporter.

  A to dobro prolazi u Cannesu, na festivalu koji djelomično vode kinooperateri i ne dopušta ‘streaming’ platformama da se približe natjecateljskom programu.

  “On je neko koga se ne viđa po platformama i reklamama”, rekao je direktor festivala Thierry Fremaux.

  “Ako želite vidjeti Toma Cruisea, morate u kino.”  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: ,