Srijeda, 26. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Porodica Gucci prijeti tužbom zbog prikaza “Crne udovice” kao žrtve u filmu

Preuzmite sliku

Nasljednici talijanske modne kuće Gucci zaprijetili su producentima filma “House of Gucci” sudskim procesom zbog načina na koji su prikazali porodicu koja stoji iza poznatog brenda, posebno zbog portretisanja Patrizije Reggiani – “Crne udovice”, kao žrtve.

Nasljednici dugogodišnjeg predsjednika kompanije, Alda Guccija, kojega u filmu glumi Al Pacino, smatraju da se “producenti filma nisu potrudili konsultovati ih prije nego što su članove porodice Gucci prikazali kao neuke nasilnike, neosjetljive na svijet oko sebe”, piše Variety.

“Ovo je iznimno bolno s ljudske strane gledišta i vrijeđa nasljeđe na kojemu je izgrađen današnji brend”, stoji u saopštenju koje je objavila agencija ANSA.

“Film, koji je premijerno prikazan u kinima 24. novembra, prati priču o Patriziji Reggiani (glumi je Lady Gaga), koja je u zatvoru provela 16 godina jer je isplanirala ubojstvo svog bivšeg supruga i nekadašnjeg direktora modne kompanije, Maurizija Guccija (glumi ga Adam Driver).

 • Nasljednike kompanije posebno je uvrijedio prikaz Patrizije kao žrtve, unatoč činjenici da je “osuđena jer je poticala Maurizijevo ubojstvo”. Nacionalni mediji dali su joj nadimak “Crna udovica”, prenosi Hina.

  U saopštenju, među ostalim stoji i da porodica ne prihvata način na koji je “Patrizia Reggiani prikazana kao žrtva koja je nastojala preživjeti u muškoj šovinističkoj korporativnoj kulturi”.

  Režiser filma Ridley Scott prošle je sedmice reagovao na kritike Patrizije Reggiani koja ga je optužila da je “ukrao identitet porodice kako bi ostvario profit i povećao prihod holivudskom sistemu”.

  “Ne bavim se time”, rekao je Scott 22. novembra za BBC Radio. “Morate znati i zapamtiti da je jedan Gucci ubijen, a drugi član te porodice završio je u zatvoru zbog utaje poreza, tako da sa mnom ne možete razgovarati o profitu i povećanju prihoda. Čim to napravite postajete dio javne domene.”

  Film je snimljen prema romanu iz 2001. “The House of Gucci: A Sensational Story of Murder, Madness, Glamour, and Greed” koji je napisala Sara Gay Forden.  (Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje