Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pogledajte “Tifu”, film o životu i radu legende sarajevske rok scene (VIDEO)

Preuzmite sliku

FIST je na Youtubeu zvanično postavio dokumentarni film “Tifa”, koji donosi priču o popularnom pjevaču Mladenu Vojičiću Tifi, a koji je režirao novinar Bakir Hadžiomerović.

Film je ideja Davora Pušića i pokojnog Dubravka Bibanovića te sadrži detalje iz života i rada legende sarajevskog rok scene i jednog od najboljih muzičara s ovih prostora.

Kadrovi filma podsjećaju na Tifine uspone i padove, kao i o njegovom uspjehu u ulozi pjevača grupe “Bijelo dugme”, saradnji s grupama “Divlje jagode” i “Vatreni poljubac”, ali i njegovoj uspješnoj solističkoj karijeri.

Film je nastao zahvaljujući materijalu koji je snimio Davor Pušić, a neki od njih su stariji od 20 godina. Snimci sežu od osamdesetih godina pa do novog milenija. Za potrebe snimanja filma praćeni su Tifini koncerti, ali su snimana i privatna druženja pjevača i njegovih prijatelja. Snimljeno je oko 30 sati materijala, koji je sročen u pedesetominutni film.

U filmu govore mnoge poznate Sarajlije, pojedinci koji su obilježili sarajevsku kulturnu, muzičku i društvenu scenu te neki najpoznatiji rokeri bivše Jugoslavije.

Među govornicima su Dubravko Bibanović, Dario Džamonja, Goran Bregović, Davorin Popović, Bodo Kovačević, Zoran Redžić, Bruno Langer, Almas Smajlović, Sead Zele Lipovača, Milić Vukašinović, Ruždija Metanović, Nermin Tulić, Vlado Podany, Nedžad Merdžanović, Dragan Vikić, Mustafa Čizmić, Nedim Tabaković Čuka i drugi.

Film predstavlja i osvrt na ratni period između 1992. i 1994. godine, kada su nastale pjesme “Ponesi zastavu” i “Grbavica”, a podsjeća i na koncerte u Skenderiji i na Dobrinji, kao i onaj koji je održan u “Slogi” u novembru 1993. godine.

Reditelj filma o Tifi je bh. novinar Bakir Hadžiomerović, a podršku je  pružilo Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,