Nedjelja, 13. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Počelo emitiranje serijala “Moj uzor”, poziv na povratak univerzalnim vrijednostima

Preuzmite sliku

Serijal „Moj uzor“ sadrži 13 kratkih igranih epizoda koje na izvanredan način, kroz priču grupe mladih ljudi, govori o pitanjima sa kojima se svakodnevno susrećemo te nudi odgovore kroz život i riječi Allahovog Poslanika Muhameda s.a.w.s.

Predstavljen je u igrano-edukativnoj formi, gledljiv za sve uzraste a rađen je u domaćoj produkciji. Serijal obrađuje teme kao što su, odnos prema prijateljima, roditeljima, komšijama, prirodi, ali se dotiču i nekih društvenih pitanja, kao što su poticanja na društveni aktivizam, odnos prema ugorženim kategorijama stanovništva, kao i uspostavljanje zdravih odnosa među ljudima generalno. U vremenu kada se pojavilo mnogo društvenih bolesti i deformacija, zbog čega su mladim ljudima ponuđeni često pogrešni sistemi vrijednosti, što opet rezultira generacijskim promjenama i vodi ka dodatnim moralnim krizama, ovakav projekat predstavlja poziv na povratak univerzalnim vrijednostima.

 • Ovim serijalom pokušalo se primijeniti hadise poslanika Muhameda a.s. na konkretne životne situacije grupe mladića i djevojaka srednjoškolskog uzrasta, uzrasta u kojem je svako od nas pokušao dati odgovore na velika pitanja i tako shvatiti sebe i svoje okruženje.

  U ovom serijalu opisuju se svakodnevne situacije iz života ovih mladića i djevojaka kroz prizmu historije, religije, duhovnosti, humora, opasnosti i naravno hadisa o Poslanikovom s.a.w.s. životu i postupcima.

 • Serija ima za cilj da pomoviše moralne vrijednosti, međuljudske odnose, odnos prema roditeljima, porodici, također, podstiče ljubav prema knjizi i učenju, odnosu prema okolini u kojoj živimo. Također, željelo se približiti ona  kvaliteta „svakodnevnog“ u opisima, prenošenju i shvatanju hadisa o životu Poslanika s.a.w.s., ogoljena od bilo kakvog formalizma i retorike,  svedena na svijet kakvog ga žive srednjoškolci u svjetlu svake njihove šale, nade, tuge, brige, nesebičnosti ili straha.

 • Svaka epizoda govori o posebnoj temi, na jedan zanimljiv način, predstavljajući određenu problematiku, nakon čega nudi odgovor i rješenja, samom radnjom epizode, ali i naracijom, koju govori Mugdim Avdagić.

  Nakon televizijskog emitovanja, na nekoliko TV stanica tokom mjeseca ramazana, Serijal će se moći gledati i na youtube kanalu, gdje će se sedmično, postavljati po jedna epizoda.

  Ekipu Serijala čine:

  Producent: Mahir Agić

  Režija: Kenan Kulenović

  Scenario: Aida Pilav

  Kamera: Admir Švrakić i Armin Karalić

  Asistenti režije: Kerim Mašović i Damir Kustura, Adnan Ljevo.

  Ton: Adis Baždarević

  Svjetlo: K-LIGHT, Adnan Pertef, Izudin Borovina

  Montaža: Mahir Agić

  Kolor: Faris Dobrača

  Šminka: Maja Talović

  Scenografija: Edna Slipčević

  Kostim: Adnan Hajrulahović

  Muzika: Halid Hajduković

  Odabir i prilagođavanje tema: Adnan Ljevo

  Verifikacija vjerskog teksta: Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini

  Uloge igraju: Mugdim Avdagić, Aida Bukva, Damir Kustura.

  Djecu glume polaznici Multimedijalnog projekta – radionica scenskih umjetnosti/JU Centar kulture i mladih Općine Centar – Sarajevo: Arian Redžo, Amina Đulović, Amina Duraković, Faris Mujezinović, Haris Softić, Jasin Džanović.

  Specijalni gosti Serijala: Adnan Hasković, Aleksandar Seksan, Faketa Avdagić, Irma Alimanović i Suada Ahmetašević.

  Realizator projekta je Udruženje za blagostanje, organizacija koja je već dugo vremena realizuje mnoge projekte sa ciljem popravljanja kvaliteta života narodu Bosne i Hercegovine, sa posebnim osvrtom na ugrožene i ranjive kategorije. Ovo je njihov prvi projekat ovakve vrste. (Tuzanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje