Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Pet razloga zbog kojih je Beč privlačan ženama

Preuzmite sliku

Prema nedavno objavljenoj rang-listi Startup Heatmap (startupheatmap.eu) portala, namijenjenog osnivačicama i osnivačima startupa, Beč je među najpovoljnijim lokacijama za pokretanje biznisa, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Od svih evropskih gradova u poretku, austrijska metropola ima najveći udio startup događaja namijenjenih isključivo ženama. To je samo jedan od mnogih razloga zbog kojih je Beč posebno atraktivan za poduzetnice.

Teško da postoje veliki gradovi sigurniji od Beča. Niska stopa kriminala nije samo rezultat uspješne prevencije nasilja na ulicama nego i konkretnih mjera u urbanom uređenju. Bečke ulice, uličice i staze su noću dobro osvijetljene, a javni prostori poput parkova su osmišljeni tako da vidljivost iz bilo kog ugla ne bude uskraćena.

 • Beč je već 1987. godine imao prvu žensku članicu gradske vlade, Christine Schirmer. Ona se bavila isključivo ženskim pitanjima. Taj pozitivan stav prema ženama u politici nije mijenjan do danas.

  Gusta mreža besplatnih ustanova za brigu o djeci su često presudan preduvjet za profesionalni razvoj žena. Ponuda u Beču seže od mnoštva javnih i privatnih vrtića pa sve do cjelodnevnih škola.

  Svako ko je prošao bečkim ulicama cijeni neoštećene trotoare, neometani pristup javnom prijevozu i veliki broj zelenih površina i igrališta. Iako je na ulicama sve više očeva koji s njihovom djecom šetaju gradom, većina koja vozi dječija kolica su i dalje žene.

  Žene u Beču mogu koristiti mnogobrojne posebne subvencije Bečkog fonda za podsticanje profesionalnog usavršavanja zaposlenih (WAFF). Privredna agencija Beča (Vienna Business Agency) u svojoj ponudi sadrži programe za finansiranje i savjetovanje namijenjene isključivo ženama odnosno poduzetnicama.

  Također, projekti u kojima su žene na vodećim funkcijama dobijaju dodatna sredstva, a redovne radionice, s ciljem da pobude entuzijazam za nauku i istraživanje među djevojkama, doprinose usmjerenju žena na poslove koji prevazilaze stereotipe.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: ,