Četvrtak, 30. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Pet najskupljih muzičkih spotova svih vremena (VIDEO)

Preuzmite sliku

Najskuplji spotovi u historiji još uvek su oni snimljeni ‘80.-ih i ‘90.-ih godina, vjerovatno zbog toga što je cijena produkcije niža, pa je danas mnogo lakše snimiti neke ekstravagantne scene.

Zanimljivo je da se na spisku pet najskupljih spotova nalazi samo troje ljudi: Madonna, Michael Jackson i Janet Jackson. Oni su u spotove mnogo ulagali, ali su od njih napravili djela koja mnogi i danas pokušavaju da kopiraju.

5. Michael Jackson: “Black or White” – 7,2 miliona dolara 

Jackson je bio pionir u stvaranju video spotova, a volio je i da njegovi spotovi budu kratki filmovi. To su i bili. Spot za “Black or White” snimljen je 1991. godine. Originalna verzija traje 11 minuta, a tada je koštao vrtoglavih 4 miliona dolara. Bio je to prvi singl sa albuma “Dangerous” i morao je da ostavi trag. Televizijsku premijeru je imao istovremeno u 11 zemalja sveta, i tada ga je navodno gledalo 500 miliona ljudi.

4. Madonna: “Bedtime Story” – 8 miliona 

Singl, kao ni cio album “Bedtime Stories” nije postigao mnogo veliki uspjeh te 1994. godine. Spot je djelimično snimljen u futurističkom maniru, Madonna je mijenjala izgled nekoliko puta, pa se pojavljuje i kao trudnica iz čijeg stomaka izlaze bijele golubice. Koautorka pjesme je bila Bjork, što se čuje u singlu, a njen uticaj može da se vidi i u spotu.

3. Madonna: “Die Another Day” – 8,3 miliona 

Za istoimeni Bond film iz 2002. godine, u kome je imala sporednu ulogu, Madonna je snimila glavnu pjesmu. U spotu se Madonna pojavljuje u ulozi Bonda. On obiluje scenama iz filma, ali su neki novi kadrovi snimljeni sa glumcima. Takođe, postoje i scene u kojima se Madonna bori sama sa sobom, na šta je vjerovatno otišlo dosta novca. Tada se radilo o ukupnom iznosu od 6,1 miliona dolara, što danas iznosi oko 8,3 miliona. Iako je neki nazivaju najgorom Bond pjesmom ikada, spot je bio nominovan za Grammy.

2. Madonna: “Express Yourself” – 9,8 miliona 

Davne 1989. godine ovo je bio najskuplji video ikada snimljen. Madona je bila jedina koja je uspjela da potroši pet miliona na jedan spot. Video je režirao David Fincher, danas slavni reditelj nominovan za Oscara za filmove “Neobičan slučaj Benjamina Batona” i “Društvena mreža”.

1. Michael Jackson i Janet Jackson: Scream – 11,2 miliona 

Najskuplji spot svih vremena je spot za pjesmu “Scream” Michaela i Janet Jackson snimljen 1995. godine. Riječ je o spotu u kome su brat i sestra u svemirskom brodu, zabavljaju se, ali su istovremeno i ljuti zbog načina na koji ih mediji tretiraju. Raskošna produkcija tada je koštala sedam miliona dolara, dok se, uz inflaciju, ta cijena danas kreće oko 11,2 miliona dolara. (buka.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,