Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

Penelope Cruz dobitnica nacionalne nagrade za kinematografiju

Preuzmite sliku

Slavna španska glumica Penelope Cruz dobitnica je “nacionalne nagrade za kinematografiju” u njenoj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo kulture i sporta Španije objavilo je da je nagrada dodijeljena glumici Cruz uz obrazloženje da je u 2021. godini “svojim postignućima obogatila špansku kulturnu baštinu”.

Istaknuto je također kako je 48-godišnja glumica prva državljanka Španije koja je dobila nagradu “Volpi Cup” za najbolju glumicu na italijanskom filmskom festivalu u Veneciji 2021. te kako je po četvrti put nominovana za Oscara u kategoriji za najbolju glumicu.

Naglašeno je također kako je umjetnica iz Madrida “bila jedan od istaknutih vođa 1990-ih, kada je španska kinematografija obnovljena te je učestvovala u mnogim društvenim i međunarodnim filmovima”.

“Sa svojim ogromnim talentom i svestranom ličnošću, ona sarađuje i ima bliske veze s filmašima iz cijelog svijeta i to je otvorilo nova vrata i španskoj kinematografiji”, piše u saopćenju.

Uz Nacionalnu nagradu za kinematografiju, Cruz je dobila i novčanu nagradu od 30.000 eura.

U dosadašnjoj vrlo bogatoj karijeri igrala je u 65 filmova, osvojila je Oscara u kategoriji “najbolja glumica” za ulogu u filmu Woodyja AllenaVicky Cristina Barcelona” 2008. godine, a dobila je i nagrade na festivalima u Kanu u Francuskoj i Goya u Španiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje