Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Paul Newman: Najbolji odgovor na pitanje kako biti vjeran jednoj ženi 50 godina…

Preuzmite sliku

Brak koji potraje pedeset godina je izuzetan podvig. A ako je u pitanju holivudski brak, onda je u pitanju skoro pa večnost. Paul Newman i Joanne Woodward bili su zlatni par Hollywooda i taj nadimak im je i te kako pristajao – bili su uočljivo sretni i njihova ljubavna priča je čudesna u svakom smislu.

Paul Newman je upoznao predivnu plavušu Joanne 1953. godine tokom izvođenja premijere predstave „Piknik” na Broadwayu. A ona, angažovana kao zamjenica glavne glumice, odmah se dopala Paulu. Nažalost, postojao je jedan problem – bio je oženjen.

Pored ljubavi prema Broadwayu, njih dvoje su imali još neke zajedničke stvari: bili su članovi prestižnog glumačkog studija „Li Strasberg”, a po okončanju prikazivanja predstave oboje su se uputili u Hollywood.

U naredne četiri godine nisu radili na istim projektima, ali su ostali dobri prijatelji. Konačno, pošto se Newman 1957. razveo od svoje prve žene, bili su angažovani za film „Dugo, toplo ljeto”. Strast koju su gajili jedno prema drugome se vratila gotovo odmah, a 29. januara 1958. su se vjenčali.

Sama svadba, koja je organizovana u jednom hotelu u Las Vegasu, nije bila grandiozna i spektakularna. Za medeni mjesec otišli su u London. U SAD su sebi za dom odabrali Westport u Connecticutu i tamo sagradili farmersku kuću u stilu iz 18. vijeka, što je bilo netipično za slavne ličnosti.

Kada su Joanne pitali o neobičnom izboru za dom, ona je odgovorila: „Mi nikada nismo bili holivudski ljudi, a ovde nam se veoma dopada. Pomaže i to što smo oboje uvijek uživali u društvu jedno drugog”.

Tokom svog predivnog 50-godišnjeg braka, njih dvoje su zajedno igrali u mnogim filmovima. Jedna od tajni njihovog odnosa je ta što nikada nisu lagali najprije sebe, a potom ni druge o njihovim slabostima, kao što su priznali da su tokom rada na nekim filmovima imali trzavice u braku. Ali poštovanje i obožavanje koje su imali jedno prema drugom im je pomoglo da pređu preko svih prepreka.

  • U januaru 2008. ovaj preslatki par proslavio je „zlatnu godišnjicu”. Ni tada osmijehe i zaljubljenost nisu mogli da sakriju, ali su u junu iste godine saznali loše vijesti – Paulu je otkriven rak pluća. Nažalost, slavni glumac je preminuo 26. septembra u 83. godini.

    A kada su ga ranije pitali da otkrije tajnu njihovog dugog i sretnog braka, Newman je rekao: „Sve je u tačnim dozama požude i poštovanja, kao i zbog nestrpljenja prouzrokovanog strpljenjem. Kada ste ovoliko dugo zajedno, ponekad idete jedan drugom na živce, ali ispod svega toga uvijek se nalaze ljubav i poštovanje”.

    A novinari kao novinari, jednom prilikom su ga pitali da li je ikada bio nevjeran prema Joanne, na šta je on rekao: „Zašto bih se zamlaćivao hamburgerima kada kod kuće imam biftek?”.

    Sjajna i čudesno sretna do samog kraja, ova ljubavna priča je zasnovana na principima koji pružaju sjajnu lekciju svima nama – bilo da smo poznati ili ne. (buka.rs)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje